Project #018 | VerpakkingsvrijWat?

De gemiddelde Nederlander maakt dagelijks 7 verpakkingen open, waarvan het grootste deel plastic verpakkingen zijn. Vergelijkbare verpakkingen van glas of blik lijken milieuvriendelijker, maar voor de productie daarvan is vaak juist meer materiaal en energie nodig. Het plasticprobleem is daarmee weliswaar opgelost maar niet de stijging van CO2-uitstoot. 

Dé manier om afval te verminderen is door verpakkingsvrij boodschappen te doen. Dit lijkt misschien een onmogelijke taak als je met een eerste blik de supermarkt inloopt en je veel verpakte producten ziet maar je zal zien dat wanneer je dit vaker doet, je steeds beter opmerkt wat er allemaal verpakkingsvrij wordt verkocht. Ook in de supermarkt kan je onder andere uien, appels en brood zonder verpakking kopen. Het is in het begin een beetje zoeken, maar je goede moeite is thuis snel beloond, wanneer je ziet dat je prullenbak na het uitpakken van de boodschappen leeg blijft. Als je noten, kaas of andere delicatessen verpakkingsvrij wilt kopen is het nodig om speciaalzaken, toko’s of de markt te bezoeken. 

Hoe?

  • Koop of maak zelf stoffen zakjes in verschillende formaten en verzamel oude jampotten
  • Neem de stoffen zakjes en een selectie potten/bakjes mee naar de winkel en verpak je producten daarin i.p.v. de verpakkingen die in de winkel aangeboden worden.
  • Weeg de groente/fruit zonnodig af (dit hoeft bij veel supermarkten al niet meer en doen ze bij de kassa) en plak de sticker op je eigen zakje. 
  • Let erop dat je de juiste verpakking gebruikt. Olijven kunnen niet in een zakje..

Kosten

Ben jij handig met een naaimachine of ken je iemand die er mee kan werken? Koop dan stof bij de kringloop of gebruik een oude dekbedhoes en maak zelf stoffen zakjes in het formaat dat jij wilt. Kan en/of wil je er wat geld aan besteden, schaf dan zakken aan in verschillende formaten. De zakjes kan je uitwassen wanneer het nodig is. Voor bakjes en potten heb je in principe geen kosten. Deze liggen als het goed is al in je kast. 

Subsidie

Geen

Tips & Tricks

  • Bezoek de markt, toko’s, oosterse- en biologische supermarkten en speciaalzaken voor een groot verpakkingsvrij assortiment 
  • Neem een wekelijkse groentetas van een tuinder uit de buurt. Op deze manier eet je niet alleen bijna alles verpakkingsvrij maar ook lokaal, vers en van het seizoen 
  • Hang een boodschappentas met daarin stoffen zakjes en eventueel bakjes/potten op een vaste plek in huis. Naast je sleutelbos bijvoorbeeld, dat maak de kans dat je het niet vergeet mee te nemen naar de winkel groter

Links

https://onverpakt.nl

https://www.levenzonderafval.com

 Meer weten?

Neem contact op met Danya Borrel, mail@onverpakt.nl