Powergirls verduurzamen de buurt 8 mei 2019
Zet Ruth Deddens, Maartje van Reedt Dortland en Sonja van der Sar een avondje bij elkaar en het ene groene idee na het andere vliegt voorbij. De drie buren sloegen in 2017 de handen ineen voor verduurzaming van de Eendrachtstraat en bleken een ‘winning team’.
Het begon met een Facebook oproepje van Sonja: “Ik wil de straat vergroenen, wie doet er mee?” “Ik was geïnspireerd door Park(ing) Day en een actie van Club Cele waarin met hulp van tuinontwerper Harrie Pierik in één avond tijd een buurttuintje werd aangelegd”, vertelt Sonja. Maartje reageerde en al snel zaten de twee aan tafel. Bij het tweede glaasje wijntje was een eenvoudige strategie geboren: ‘niet lullen maar doen’.
Vooral de kinderen waren enthousiast
Buurvrouw Ruth kon zich goed in het motto vinden en hielp bij een subsidieaanvraag bij de provincie. Enkele maanden en een uitgebreide buurtenquête later werd een parkeerplaats tot tuintje omgetoverd. Ook werden er twee bankjes geplaatst en geveltuintjes aangelegd. Het werd een feestje, compleet met BBQ en kinderspelletjes. Vrijwel alle buurtbewoners deden mee; vooral de kinderen, die weinig plek hebben om te spelen, waren enthousiast.
“Het was een enorm sociaal project”, vertelt Maartje. “We bleken een goed team, vullen elkaar aan.” Het vergroenen van de straat smaakte naar meer. “We gingen nadenken over onze huizen”, vertelt Ruth. “Ze zijn meer dan honderd jaar oud en erg tochtig. Verduurzamen is lastig.” Tijdens een gesprek met Blauwvinger Energie werden de eerste stappen helder: eerst isolatie, dan duurzame energie en warmte. “Als we nu eens beginnen met een groen sedumdak?” vroeg Sonja. Een nieuw buurtproject was geboren.
Tien huishoudens uit de Eendrachtstraat dongen mee voor een subsidie van het Waterschap Drents Overijsselse Delta om hun huis klimaatbestendiger te maken. Maartje, Ruth en Sonja gebruikten het geld om plantjes, dakbedekking en een waterreservoir te kopen. Behalve een groen dak legden de vrouwen een afwateringssysteem aan in de tuin en ontkoppelden de regenpijpen van het riool. Al snel begonnen de dakplantjes te bloeien. “We genieten er enorm van”, vertelt Ruth. “Het groene dak verkoelt in de zomer en houdt ’s winters de warmte beter vast. De plantjes trekken nuttige insecten aan en bufferen het regenwater. Het water komt geleidelijk naar beneden, waardoor de tuin langer nat blijft en we niet langer het riool belasten.”
Afscheid nemen van de droger
Momenteel verdiept het drietal zich in vloerisolatie. Tijdens een bezoek aan een van de buren kregen ze een waardevolle tip: gebruik Tonzon. “Het mooie aan onze huizen is dat we kruipruimtes hebben. Die zijn geschikt om onder de vloer thermokussens aan te brengen. En dat schijnt perfect te isoleren”, aldus Ruth. De vrouwen kopen het materiaal gezamenlijk in en helpen elkaar eventueel bij de aanleg.
Zonnepanelen hebben Sonja en Ruth al. Maartjes dak is minder geschikt maar sinds de aankoop van een stukje tuin zijn er nieuwe mogelijkheden. De drie ‘power girls’ doen onderzoek naar zuinige ketels en bekijken welke apparatuur de deur uit of vernieuwd kan worden. Ruth nam afscheid van haar droger en Sonja en Maartje willen minder keukenapparatuur. Sonja is bovendien overgegaan op verpakkingsvrije boodschappen.
Vergroenen is niet altijd even makkelijk, bekennen de vrouwen. Sonja: “Het is tijdrovend en door het gebrek aan ervaring gaat er nog wel eens wat mis. Er is altijd wel iemand die tegen is, iets waar we zorgvuldig mee om willen gaan”. Tegelijkertijd zien ze verduurzaming als een spannende uitdaging. “Ons buurtje heeft zoveel karakter; ik zou nooit in een nieuwbouwhuis willen wonen”, bekent Maartje. Het drietal beseft dat de techniek nog in de kinderschoenen staat. “Gelukkig gaan de ontwikkelingen snel en is stadsverwarming over enkele jaren misschien hier ook mogelijk”, aldus Maartje.
Bij het derde kopje thee komt er nóg twee ideeën voorbij: radiatorisolatie en een wormenhotel waarmee de buurt groenafval kan composteren. “Ik koop het isolatiemateriaal goedkoop in”, zegt Ruth. “Dan regel ik de wormen”, reageert Sonja. Maartje en Ruth vallen haar bij: “Doen we eerst een radiatorisolatiedag en daarna een compostdagje voor de buurt.”
Lucia de Vries
Dit artikel verscheen eerder in de Assendorper