Verhaal #001 | 5 mei 2019 | Op blote voeten in de woonkamer

“Op blote voeten in de woonkamer, heerlijk!”

Twee gezinnen, twee tochtende vloeren. Marcel Kleinlugtenbeld en Mariet Huisman uit de Verenigingsstraat en Johan en Lisbeth van der Molen uit de Eendrachtstraat besloten ongeveer tegelijkertijd de vloer te isoleren. Het ene stel koos voor een nieuwe, betonnen vloer met vloerverwarming, het andere voor isolatiefolie onder de huidige, houten vloer. Beide gezinnen deden de pantoffels de deur uit en lopen nu met blote voeten door het huis; ‘heerlijk!’

Toen Mariet vorig jaar suggereerde om de kruipruimte in te duiken en de houten vloer eruit te slopen, schudde Marcel zijn hoofd. “Ik zag het niet zitten. De vloer eruit, nieuwe ijzeren liggers, een laag piepschuimbroodjes, staalmatten, beton met leidingen voor vloerverwarming en daar bovenop een afwerkvloer: ik zag er geen heil in.” Nu de nieuwe vloer er ligt geeft Marcel toe dat het de ‘beste beslissing ooit’ is geweest.

Een historisch huis met een industriële look

Marcel en Mariet huurden een aannemer in maar als handige klussers deden ze het sloopwerk en de aanleg van de vloerverwarming zelf. Ze vervingen meteen maar alle leidingen. “Die liggen er al bijna een eeuw, dus dat werd tijd.” Het ging niet helemaal vlekkeloos. “Een vriend tikte wat te hard tegen de gasleiding waardoor we meteen een lek hadden. Dat betekende een dag zonder gas.”

Het stel uit de Verenigingsstraat kocht het materiaal bij de groothandel in en betaalde in totaal iets meer dan €7000. “Duurder dan isolatiefolie onder de houten vloer maar omdat we graag vloerverwarming wilden was een nieuwe vloer een goedkopere optie.” Het historische huis kreeg met de nieuwe vloer een ‘industriële’ look, wat mooi contrasteert met het historische plafond en de glas in lood ramen.

Johan en Lisbeth kampten net als Marcel en Mariet met tochtende vloeren. Zij kozen voor een goedkopere optie: een pakket van zeven lagen isolatiefolie. Totale kosten: €1600 euro waarvan €300 door ‘Nederland Isoleert’ werd betaald. Het folie kwam met een certificaat, wat een positief effect op het energielabel van de woning heeft.

Behendig de kruipruimte in

Het stel had geen idee wat ze moest verwachten: “Een busje mannen arriveerde ’s middags om drie uur, sneed het materiaal op lengte en kroop behendig de kruipruimte in. Om vijf uur was de klus geklaard.” Het effect was meteen te merken, zegt Lisbeth: “Ineens voelde onze oude woning als een nieuwbouwhuis. Behaaglijk, ook ’s ochtends vroeg.” Johan en Lisbeth vergeten nu regelmatig de CV aan te zetten.

Beide gezinnen denken forse energiekosten te besparen maar moeten de definitieve afrekening nog even afwachten. Johan en Lisbeth betalen maandelijks al 20 euro minder voorschot. Beide stellen zeggen dat vloerisolatie ‘een absolute aanrader’ is. Maar, zeggen ze, let op de tochtroosters. Die moeten open blijven, voor ventilatie onder de vloer.

Door Lucia de Vries

Foto Natascha van Zaanen

Dit artikel verscheen eerder in de Assendorper

Leren van elkaar: lees meer over vloerisolatie in Assendorp

Op de hoogte blijven kan via facebook.com/50tintengroenAssendorp of welkom@50tintengroenassendorp.nl.