Verhaal #003 | 17 JUNI 2019 | Kruipruimteverhalen

Geniet nog van je kruipruimte voor je gaat isoleren

Door: Kirsten Notten

Tijdens het maken van de energiescan voor vloerisolatie hebben we een aantal kelderluiken opgetild en onze kop onder de grond gestoken. In dat gebaar vertelde Corien dat ze haar kat per ongeluk twee dagen had opgesloten in de kelder. Haar verhaal inspireerde om kruipruimteverhalen te vertellen en daarmee aandacht te vragen voor de vloerisolatieactie van 50 tinten groen Assendorp.

Veel vloeren in Assendorp zijn van hout met een kruipruimte en een kelder. Deze plekken onder de grond spreken tot de verbeelding. Bewoners van de Verenigingsstraat organiseren met 50 tinten groen de vloerisolatie-actie. Het is een simpele maatregel waarmee de energierekening omlaag brengt en warme voeten aan over houdt. Tijdens een avond hierover vertelde Corien opnieuw haar verhaal over haar opgesloten kat.

Ze was haar kat kwijt en heeft het hele huis afgezocht, de buren om hulp gevraagd, een oproep in de straatapp geplaatst en briefjes op lantaarnpalen gehangen. Maar niemand had de kat gezien. Een collega op haar werk vertelde een verhaal over haar kat die in de caravan was meegereden naar de opslag voor de winter. Haar moeder keek bij het weggaan nog even achterom naar de caravan en zag tot haar grote schrik de kat met verschrikte ogen, miauwend met de poten tegen het raam aan staan. Met schrik realiseerde Corien zich dat de kat zich wel eens in de kelder kon bevinden omdat ze daar twee dagen eerder was geweest. Per direct haar dochter gebeld, die heeft het kelderluik geopend en de kat eruit gehaald. Dorstig en hongerig maar verder zonder schade. Met het schaamrood nog op haar kaken vertelde ze het verhaal.

Prachtige verstopplek

Het verhaal van de kat haalde een herinnering bij Janneke uit de Verenigingsstraat omhoog. “We wonen al een aantal jaren in Assendorp. Onze kinderen zijn hier geboren en toen ze klein waren speelden ze graag verstoppertje in het huis. Op een dag  hoorde ik de oudste broer langzaam maar duidelijk tellen vanaf de zolder…..”acht, negen, tien! Wie niet weg is, is gezien, ik kom!” en meteen gestommel van de zoldertrap naar de verdieping lager. De oudste begon te zoeken in zijn kamer, onder het bed, onder zijn bureau en zelfs in de kast op onze slaapkamer. Daarop rende hij de trap af naar beneden om verder te zoeken. Ik hoorde hem heen en weer lopen, kasten open doen en zelfs de keukendeur opendoen en de tuin in lopen: “In de tuin mag niet hoor. Dat hadden we afgesproken”.

Mijn oudste zoon stond vertwijfeld midden in de kamer. Ik zei: “Ik heb een idee, we vragen of hij een geluidje wil maken en dan luisteren we heel goed waar het vandaan komt”. Samen riepen we: “Maak eens een geluidje!” en hielden ons daarna stil. Heel zacht hoorden we “piep” en dat leek uit de richting van de trap vandaan te komen. Mijn oudste zoon liep naar de trap maar vond niks. Toen zag ik dat het luik van de kruipruimte onder onze trap een beetje scheef lag en ik wees ernaar. Het geluid kwam niet onder de trap vandaan, maar onder de vloer! Samen deden we het luik verder open en jawel, daar zat de verstopper op zijn hurken in de kruipruimte. Hij keek naar ons omhoog, knipperde met zijn ogen door het plotselinge licht en zei trots: “Goeie verstopplek he!”

Volg het snoer

Bij de evaluatie van de zonnepanelenactie vertelde ik deze ondergrondse verhalen aan de zonneactie-groep. Dirk Pieter uit de Sallandstraat was ook wel eens onder de kruipruimte bezig geweest. Hij wilde een gaatje in de vloer te boren voor een snoertje. Hij raakte een electra draad en alle lichten gingen uit. De kruipruimte werd aardedonker. Die dag was hij alleen thuis. Lig je daar op je rug, niks te zien en geen hulp erbij te roepen. Hij is de snoer van boormachine gaan volgen om de weg terug uit de kruipruimte te vinden.

Geniet nog van je kelder en kruipruimte voordat je ze gaat isoleren. Met dat motto hebben we een filmpje opgenomen van een kelder als een huiskamer, met schemerlamp, bloemen, spelletjes, boeken en breiwerk. Want als je eenmaal parels, tonzon-folie, houtwolplaten of beton onder de grond hebt, heb je wel warme voeten maar zijn de kruipruimte avonturen voorbij.

Op 25 juni om 19.30 uur is er een bewonersavond over vloerisolatie in het Dominicanenklooster.

Het filmpje en meer informatie zoals de energiescan vind je hier.

Voor vragen kun je contact opnemen met welkom@50tintengroenAssendorp.nl .

Dit artikel is eerder in de Assendorper verschenen.