Verhaal #61 | Komst snelweg dwars door Assendorp

Wie wel eens ‘s avonds een rondje door de wijk loopt, is deze Assendorpse bewoner misschien al wel eens tegen gekomen. Smakkend en snuivend rommelt hij onder bosjes en in bladerige tuinhoekjes: de egel. Rommelplekjes en dichte bosjes hebben we wel in Assendorp, maar stenen en asfalt hebben we nog veel meer. Om de egels een handje te helpen, is er actie nodig: de aanleg van een egelsnelweg. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld als het klinkt.

De egel komt in heel Nederland voor, maar het aantal egels daalt gestaag. Assendorp is daarop geen uitzondering. Dat is zonde, want zo’n egel in je tuin is juist heel welkom. Ze eten kevers, rupsen en slakken en zorgen daarmee voor een goede balans in je tuin. In onze wijk zijn de egels graag geziene gasten op vaste plekken die al lekker groen zijn, maar moeten ze behoorlijke afstanden afleggen om naar het volgende groenplekje te komen. Dat komt door het aantal versteende tuinen en de schuttingen die de toegang naar de tuin blokkeren. Dat laatste is heel gemakkelijk te verhelpen: door een kleine doorgang in de schutting te maken tussen groene tuinen, breid je het leefgebied van de egel uit. Een gat van 13×13 cm is al groot genoeg.

Winterklaar

‘De tuin winterklaar maken’ is ook een actie waar je de egel mee kan helpen. Veel mensen vegen alle blaadjes op en laten ze ophalen door de Rova, maar je tuin, de egel en veel andere diersoorten zijn er juist bij gebaat dat die blaadjes in de tuin blijven. Verspreid ze over je borders en maak in een hoek van je tuin een hoop dode stengels en blaadjes die je anders af zou voeren. Dit is een perfecte schuilplaats voor egels en insecten. Die insecten zijn direct weer voeding voor vogels, de blaadjes worden voeding voor je planten. Een egelhuisje in je tuin biedt ook een mooie schuilplaats en kan zelfs de plek worden waar een egel jongen krijgt. Je kan ze ook makkelijk zelf maken.

Hoewel deze schattige diertjes een ingebouwd afweersysteem hebben, redden hun stekels ze niet altijd. Jezelf tot een bolletje oprollen als er een auto aankomt is bijvoorbeeld niet ideaal. Omdat egels vooral in de schemer en ‘s nachts actief zijn, kan je ze helpen door ook ‘s avonds rustig te rijden en niet zomaar over dingen heen te rijden die je op straat ziet liggen.

Bijvoeren is in principe niet nodig, maar in de herfst kan je een schaaltje kattenbrokjes neerzetten voor de egel. Het nadeel is wel dat de katten van de buren er waarschijnlijk ook van komen eten. Melk is heel slecht voor egels, zet dus nooit melk neer. Een drinkplek met water is wel belangrijk, vooral als het lange tijd droog is. Ook de vogels zijn hierbij gebaat. Heb je een vijver met steile randen? Dan kan je een schuin plankje omwikkeld met kippengaas in je vijver steken, zodat een ongelukkige egel die in het water kiept tijdens het drinken er ook weer uit kan.

Op www.egelwerkgroep.com vind je informatie over de egel, het aanleggen van de egelsnelweg, een handleiding om zelf een egelhuisje te bouwen en nog veel meer. Laten we samen een egelsnelweg aanleggen in Assendorp!