Praktische gids: hoe verduurzaam je huizen uit 1900 en 1930





Woningtypering om Assendorpse huizen uit 1900 of 1930 te verduurzamen

In Assendorp zijn een paar soorten woningen: met name huizen uit 1900, 1930 en 1950/60. Elk type heeft zijn eigen kenmerken waar je rekening mee moet houden als je gaat verbouwen en verduurzamen. Van de Assendorpse woningen uit 1900 en 1930 hebben we de typische kenmerken in kaart gebracht.

Het doel van de woningtypering is om het makkelijker te maken om een vooroorlogse woning te verduurzamen en klaar te maken om van het gas af te gaan.

Woningtypering voor huizen uit 1900 en 1930
Wij hebben in de afgelopen jaren veel Assendorpse huizen gezien. Al deze woningen hebben dezelfde uitdagingen en kansen als het gaat om verduurzaming. Op basis van die kennis en ervaring en met behulp van blowerdoortests met een warmtebeeldcamera, hebben we een blauwdruk gemaakt van de typische kenmerken van de gemiddelde vooroorlogse woning.

Je kunt deze woningtypering als huiseigenaar raadplegen als je aan de slag wilt met verbouwen en verduurzamen van je huis. Door deze basisinformatie leer je je huis beter kennen, waardoor je bewustere keuzes kunt maken.

Stap voor stap je huis verduurzamen
Er is veel informatie te vinden over het verbouwen en verduurzamen van huizen. Zoveel, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daardoor bevriezen beslissingen en stellen mensen verduurzamen vaak uit. In de afgelopen jaren hebben we geleerd wat goed werkt bij het verduurzamen van Assendorpse huizen.

We nodigen je uit om je huis beter te leren kennen en aan de gang te gaan met verduurzamen. De vijf stappen-methode van 50 tinten Assendorp helpt je daarbij. Met zogenaamde ‘no-regret-maatregelen’ wordt verduurzamen behapbaar én betaalbaar. Klussen doen we in Assendorp sowieso, dus de stap voor stap-aanpak past bij het beste ons.

Informatieavond over de woningtypering
Op de informatieavond op 28 november vertelden we je wat we geleerd hebben over de woningen uit 1900 en 1930. Hoe zijn de huizen ontstaan? Hoe is de woning gebouwd, welke materialen en technieken zijn er gebruikt, wat zijn typische verbouwingen die in de loop van de jaren aan deze woningen gedaan zijn, zoals aanbouw en opbouwen. En wat betekent dat voor te nemen maatregelen?

Je leert hoe je woning in elkaar zit. Als je je woning beter leert kennen, kun je zelf betere beslissingen nemen over verduurzamen. Bij de vijf stappen-methode focus je je niet op de schil van je huis, maar op leefruimtes. Met behulp van deze praktische aanpak kun je sneller en tegen lagere kosten je huis op lage temperatuur verwarmen en uiteindelijk van het gas af gaan.

BEKIJK de video van de infoavond over woningtypering.

DOWNLOAD De gids met de woningtypering van  1900 en 1930 huizen. Bomvol praktische tips om aan de slag te gaan met je eigen huis.

INHOUD Praktische gids woningtypering

I Geschiedenis 
Bouwstijlen
Keuken en toilet
Muurtypes
Constructie
Kolen, gas en riool
Ventilatie
Centrale verwarming

II Klaar voor Gasloos 
Lage en hoge temperatuur Warmtevraag
Rekenmethode
Stagelopen
Zonering

III 5 stappen plan
A) VERBETER DE BESTAANDE SITUATIE
1) Verminder tocht en betere kierdichting.
2) Verbeter de bestaande ventilatie
3) Verbeter je huidige verwarmingssysteem
B) ISOLEREN (primair verwarmde zones)
4) Isoleer de vloer
5) Plaats HR++ glas
6) Isoleer het dak
7) Isoleer de gevel
C) VENTILATIE
8) WTW ventilatie systeem
9) Meten is weten
D) STAGELOPEN
10) Stage lopen op lage temperatuur
11) Bijverwarming
E) WARMTEOPLOSSING
12) Hoofdverwarming individuele oplossing
13) Hoofdverwarming collectieve oplossing


Volg ons


Blijf op de hoogte en praat mee.


Image Image Image Image
Image

Heeft jouw straat een straatambassadeur?


Het hart van onze beweging zijn de straatambassadeurs. Veel straten hebben een eigen contactpersoon. Heeft jouw straat ook een straatambassadeur?

Image