Project Groendak


 

Wat

Samen willen we de wijk groener maken. Een leuke manier is om platte daken om te toveren in een groendak met sedum of een bloemenweide. Vind jij het leuk om een stuk plat dak op je huis of schuur hiervoor te benutten? Dan is er goed nieuws want voor €30 euro per vierkante meter kan het al! Waar wacht je nog op?

Hoeveel

De actie is een groot succes! Inmiddels zijn er al heel veel aanvragen binnengekomen.
Hierbij het aantal vierkante meters groendak wat er al is bijgekomen in Assendorp:

 

 

0 m2
Groendaken in Assendorp!
0
Huishoudens krijgen een groendak!

 

Waarom

Een groendak is duurzaam, groen en isolerend in zowel zomer als winter. Bovendien is het goed voor het behoud van je dakleer, dat hierdoor ongeveer twee keer zo lang meegaat. In steden is vaak sprake van hitte-ontwikkeling door gebrek aan groen. Door extra groen aan te brengen wordt ook dit verminderd. 

De zaden voor het bloemenweide groendak zijn met zorg samengesteld door de Assendorpse tuinontwerper Harry Pierik. Er is goed nagedacht over de ecologische waarde van de samenstelling. Er is gekozen voor planten die voorkomen in onze IJssel-Vecht delta. Hierdoor draagt jouw dak bij aan een ecologische doorgang door de stad en zullen we dus meer vlinders e.d. gaan zien. 

Hoe

De realisatie van het groendak wordt mogelijk gemaakt door de Assendorpse hovenier Adriaan Mosterman. Hij draagt zorg voor een vakkundige aanleg. Zelf aanleggen van het groendak is ook een optie.

Allereerst komt er een geschikte ondergrond aangebracht op je dak. Dit bestaat uit onder andere irrigatiedoek. Aan de randen wordt split aangebracht om te zorgen dat het groendak blijft liggen en wortels niet bij het dakleer kunnen komen. Het substraat is samengesteld door Hoveniersbedrijf Jan Steenge en bestaat uit teelaarde, bokashi, bentoniet en vulkamine. De zadenmix wordt vervolgens ingezaaid op basis van jouw keuze voor een bloemenweide of een sedumdak. Het moet dus eerst groeien en is op dag 1 nog niet groen.

Wat kost een groendak?

Een groendak kost €30 per vierkante meter aan materiaal. Daarbij komt €12.50 aan arbeid en voor de vierkante meters hoger dan 6 meter komt er een toeslag voor de hoogwerker bij. Deze toeslag is €5 per vierkante meter. 

Indien er subsidie beschikbaar is bij WDO Delta, vragen we 50% subsidie aan over de materiaalkosten. Dat betekent 15 euro subsidie per vierkante meter. Let op; de subsidie is niet gegarandeerd beschikbaar.

Waar kan ik aanmelden?

Meld je aan via onderstaande knop!

Tips & Tricks

Bekijk de leuke presentatie van groendaken onderaan deze pagina of klik hier.


FAQ

Moet ik in Assendorp wonen?

  • Nee, elk huishouden in Zwolle kan meedoen met deze actie.

Wat kost het per vierkante meter?

  • Doe-het-zelf pakket: €30 per vierkante meter 
  • Bloemenweide of sedumdak inclusief aanleg: €42,50 per vierkante meter

Kan mijn dak het aan?

  • Er is bewust gekozen voor een licht substraat om onnodige zwaarte te voorkomen. Een aanbouw kan altijd een groendak dragen. Bij schuurtjes geeft de matrix onderaan deze pagina uitsluitsel. De matrix geeft aan welke overspanning en dikte van de balken mogelijk zijn om het groendak te dragen. Je kunt gerust stellen dat het draagvermogen en helling van maximaal 15 graden de enige criteria zijn. Omdat irrigatiedoek stevige kunststof onderkant vormt is de ondergrond (ook golfplaten is goed) niet ven belang. Uiteraard blijft het verstandig om een dak met 40 jaar oud dakleer eerst van nieuw dakleer te voorzien.

Welke bloemen zitten er in de zadenmix van de bloemenweide?

  •  Om te zien welke bloemen er in de zadenmix van de bloemenweide zitten, klik hier.

Kan ik het groendak ook zelf aanleggen?

Heeft het groendak onderhoud nodig?

  • Nee. Het onderhoudt zichzelf en heeft alleen in een periode van extreme droogte wat water nodig.

Moet ik water geven?

  • Dit is in principe niet nodig, alleen bij extreme droogte.

Is het toe te passen in combinatie met zonnepanelen?

  • Zeker. Dit verhoogt tevens de efficiëntie van de panelen. 

Wat is de minimale of maximale oppervlakte die ik moet hebben op mijn dak?

  • Elke oppervlakte is geschikt.

Kan het op een schuin dak?

  • Het dak mag maximaal 15 graden schuin staan.

Hoe komt het eruit te zien?Meer weten?

Wil jij op deze manier meewerken aan een groenere wijk en onderdeel zijn van de groepsaanvraag voor subsidie? Laat het weten aan Joost Vlot (welkom@50tintengroenassendorp.nl). Je kunt ook altijd iemand anders van de stichting 50 tinten groen Assendorp aanspreken als je er meer over wilt weten. Wil je dit delen met zoveel mogelijk andere mensen uit Assendorp? Dan maken we samen de wijk zo groen mogelijk!

Klik hieronder voor nog meer info:

Dakconstructie

De tabel is opgesteld o.a. na het consulteren van een constructeur van de gemeente Zwolle. Hierin zitten ruime veiligheidsmarges opgenomen. Daarnaast is de hoogte van de balk leidend, omdat deze de werkelijke draagkracht bepaalt.

Meer info over hoe je je eigen groendak kunt bouwen:

https://climate-campus.nl/deltawerkjes-door-inwoners/doe-het-zelf-groendak

Leg je eigen daktuin aan - kijk hier hoe!