VergroenenGroen


Groen en leefbaar AssendorpAssendorpers zijn actief met vergroenen om de mooie buurt nog leuker te maken. Een plantje planten waar nu een stoeptegel ligt, een parkeerplaats verruilen voor bloemen. In meerdere Assendorpse straten hebben dit soort stappen voor meer gezelligheid en groene (speel-)ruimte gezorgd. Een groene omgeving zorgt voor meer koelte tijdens warme dagen en voor een leefomgeving voor vlinders, bijen en vogels. Bewoners maken buurtmoestuinen, geveltuintjes, groene daken en biodiverse insectenparadijsjes in achtertuinen. Ze plaatsen ook regentonnen en insectenhotels. Dit doen ze zelf en met hulp van ons.


Doe mee!
We hebben regelmatig bijeenkomsten en kortingsacties om je te helpen de wijk nog groener te maken. Er zijn allerlei leuke manieren om jouw straat of tuin te vergroenen.

Leg een groendak aan
Zo kun je je platte dak veranderen in een groendak met een
bloemenweide met inheemse bloemen. Een groendak zorgt voor koeling, is isolerend en goed voor bijen, vlinders en vogels. Bovendien is het goed voor het behoud van je dakleer, dat hierdoor twee keer zo lang meegaat.

Meer groen in de straat
De straat is ook een goede plek om meer groen aan te leggen. Geveltuintjes zorgen voor meer kleur en gezelligheid in de straat. Extra leuk: leg samen met je buren geveltuintjes aan! Ook is er een mogelijkheid om een parkeerplaats om te toveren in een tuintje. Er zijn al een aantal straten waar dit met succes is gedaan. De voorwaarden om een parkeerplek om te toveren tot groene ruimte lees je hier.

Vang regenwater op
Installeer een regenton in je tuin of voor het huis. Je vangt regenwater op, waardoor stortbuien het riool minder belasten en straten niet blank komen te staan. Die komen steeds vaker voor. Je bespaart ook nog eens kraanwater, doordat je je planten water kunt geven uit de regenton. Kijk hier voor een subsidie van de gemeente Zwolle.

Groene projectenGeveltuintjes


Parkeerplaats vergroenen


Groendak

Meer groen in de straat? Leg geveltuintjes aan. Nog leuker: samen met je buren. Lees tips, voorwaarden en hoe we je kunnen helpen.

Minder parkeerplaatsen en meer groen in de straat? Kijk hoe ze dat in de Van Ittersumstraat deden!

Een groendak aanleggen? Doe het zelf, of laat het doen. Bekijk de subsidies en onderzoek of het ook kan op jouw dak.

Groene projecten


Geveltuintjes


Meer groen in de straat? Leg geveltuintjes aan. Nog leuker: samen met je buren. Lees tips, voorwaarden en hoe we je kunnen helpen.


Image
Parkeerplaats vergroenen


Minder parkeerplaatsen en meer groen in de straat? Kijk hoe ze dat in de Van Ittersumstraat deden!

Image
Groendak


Een groendak aanleggen? Doe het zelf, of laat het doen. Bekijk de subsidies en onderzoek of het ook kan op jouw dak.


Image

Groene verhalen


Buurtregenton maakt onze straat nóg leuker


Koos las een appje over een regentonactie van zijn buurvrouw, straatambassadeur Maartje. Hij besloot bij haar aan te bellen. 'Als we nou eens samen in een straatregenton investeren? Jij haalt -em op, ik leg -em aan?'

Image
Parkeerplaats verruild voor groen in de Coetsstraat


Nu twee bewoners hun auto parkeren op het MobiPunt aan de Van der Laenstraat, is er één parkeerplaats verruild voor groen. 'Tuintjes verbinden, vooral tijdens Corona'

Image
Groendak houdt water vast en lokt vlinders naar Assendorp


'Toen er tijdens de overstroming van 1995 zandzakken langs de Thorbeckegracht lagen was dat een wake up call, ook voor Assendorp. Niet alleen kan het water nu moeilijk afvloeien; ook de insecten voelen zich steeds minder thuis in deze versteende wijk.'

ImageVergroenen tegen de gevolgen van klimaatveranderingDoor klimaatverandering zijn er meer periodes van extreme hitte en komen heftige stortbuien vaker voor. Een versteende wijk zoals Assendorp heeft daar veel last van. Door gebrek aan groen kan het in de zomer zo heet worden dat kwetsbare mensen ziek worden of overlijden. Als het water niet weg kan, raken riolen overbelast. Tuinen, kelders en de begane grond kunnen blank komen te staan.. Door te vergroenen worden de straten koeler, leefbaarder en kan het water beter weg. Zo zetten we samen stappen naar een klimaatvriendelijke wijk. Hulp nodig? Neem contact op met Adriaan Mosterman via adriaan@stadshovenierzwolle.nl


Volg ons


Blijf op de hoogte en praat mee.


Image Image Image Image
Image

Heeft jouw straat een straatambassadeur?


Het hart van onze beweging zijn de straatambassadeurs. Veel straten hebben een eigen contactpersoon. Heeft jouw straat ook een straatambassadeur?

Image