Ulbe Lankhorst:
“Energieadviseur uit eigen buurt wekt extra vertrouwen”
Ulbe Lankhorst is een van zeventig Assendorpers die in 2021 een gratis energieadvies krijgt aangeboden. “Advies van iemand uit de buurt, met een zelfde soort huis, dat wekt toch extra vertrouwen”, vertelt Ulbe, die er na het bezoek van energiecoach Olaf Heinen geen gras over laat groeien: het eerste infraroodpaneel is al besteld.
Ulbe Lankhorst woont met partner Marlous en twee kinderen in een jaren 30 huis in de Windesheimstraat. Het gezin is al bezig met het huis duurzaam en groen maken maar ziet af en toe door de bomen het bos niet meer. “We zijn zelf niet handig en informatie via internet opzoeken zorgt vaak alleen maar voor verwarring”, bekent Ulbe.
De maatregelen die het Asendorper stel in de afgelopen jaren nam pakten soms goed uit, maar soms ook niet: Ulbe: “We hebben onlangs de zolder verbouwd en geïsoleerd. Dat bleek een goeie investering; we zagen de gasmeter meteen teruglopen. Ook zijn alle ramen vervangen voor HR++ glas, behalve het glas-in-lood raam. Omdat ons dak niet geschikt is voor zonnepanelen, nemen we groene stroom via een gezamenlijk project af. Die zonnepanelen liggen vlak bij ons in de buurt, in de Molenhof, wat het extra leuk maakt.”
Het jonge stel maakte echter ook minder goede keuzes: “Vorig jaar hebben we elektrische vloerverwarming in de badkamer aangelegd. Geen aanrader want het kost een halve nacht om de badkamer te verwarmen, met een fikse stroomrekening tot gevolg.”
Leuke uitdaging
Geen wonder dat Ulbe aan de bel trok bij 50 tinten groen Assendorp. Hij had drie concrete vragen: Waar lekt warmte weg? Hoe kan ik het huis beter ventileren zonder de ramen open te zetten? En, last but not least, waarmee vervangen we onze oude CV ketel?
Een leuke uitdaging voor energieadviseur Olaf Heinen, die samen met partner Judith zijn eigen Assendorper woning klaarstoomde voor een gasloze toekomst.
Stap 1 was om met behulp van een warmtecamera uit te zoeken waar bij Ulbe de warmte weglekte. “Meteen was duidelijk waar het mis gaat: bij het glas en lood raam en bij kieren die niet goed zijn gedicht”, aldus Ulbe. De oplossing is niet ingewikkeld: een voorzetraam en heel secuur tochtstrips aanbrengen.
Stap 2 was om te kijken hoe het huis beter geventileerd kan worden. Ulbe: “We werken tijden de corona veel thuis, in een klein slaapkamertje. Na twee uurtjes zoomen begint je suf te worden van zuurstoftekort.” Olaf raadde een WTW unit, oftewel warmteterugwinning, aan. Dit is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Ulbe: “Daar gaan we binnenkort toch eens een offerte voor aanvragen.”
Stap 3 was om te kijken naar een zuiniger ketel. Olaf raadde een zonneboiler aan. Hierbij zijn twee panelen voldoende om het water op te warmen; die passen prima op het dak.
Omdat het gezin Lankhorst op de bovenverdiepingen nauwelijks verwarmt adviseerde Olaf infraroodpanelen boven de bureaus, om heel gericht de studie- en werkruimte te verwarmen. Ulbe: “We hebben er meteen een besteld en gaan er als het bevalt ook de badkamer mee verwarmen.”
Ulbe en Marlous zijn blij met het advies, ook omdat het er in deze drukke tijd nauwelijks van komt om rustig na te denken over energiebesparing: “We zijn meteen aan de slag gegaan; meetlint erbij, plannen maken. Soms heb je dat extra duwtje nodig om in actie te komen.”
Meer weten?
De energieadviseurs van 50 tinten groen Assendorp hebben nu toe een dertigtal huizen bezocht en advies uitgebracht. Ben je enthousiast geworden en wil je ook gratis energieadvies? Er is nog plek voor zo’n 40 adviezen.
Het advies bezoek duurt ongeveer 60 tot 90 minuten en vindt geheel plaats binnen de corona richtlijnen van het RIVM. Na afloop krijg je een verslag van het bezoek en een overzicht van de maatregelen die je kunt nemen. Het advies is vrijblijvend en inspireert je hopelijk tot verduurzamen van je huis maar verplicht je tot niks.
Vraag het advies aan via https://50tintengroenassendorp.nl/energieadvies/