Even voorstellen: Irene, Ellen & Sylvana

Afgelopen mei stond er een oproep in de Assendorper voor een nieuw algemeen bestuurslid bij 50 tinten groen Assendorp (50TGA). Er kwamen verschillende reacties op. Het zittende bestuur had zelfs de luxe om te kunnen kiezen. Na een telefonische ronde van de voorzitter kregen drie vrouwen de eer om nader kennis te maken met de huidige vier bestuursleden en met elkaar.

De kennismaking mondde uit in een geanimeerde avond volop discussie. Iedereen zou er nog een nachtje over slapen maar stiekem hoopte ook iedereen op de optie dat alle drie de nieuwelingen zouden blijven. Immers, was het 50TGA bestuur ook niet begonnen met zeven bestuursleden? Dus waarom zouden het er nu ook geen zeven kunnen worden? Is het geen mooie m/v-balans? Aldus geschiedde.

Graag stellen we je aan ze voor: Irene Timmermans, Ellen van Oost en Sylvana Rikkert.

Onze nieuwe bestuursleden: vlnr Irene, Sylvana en Ellen (foto R.J. Timmermans)

Irene Timmermans: “Ik mag mijzelf een Blauwvinger noemen sinds januari 2021, daarbij sporen in Friesland, Groningen en de Randstad achterlatend. In het dagelijks leven werk ik als letselschadeadvocaat in Amsterdam bij een kantoor dat alleen optreedt voor slachtoffers. In dat werk leer ik te luisteren naar mensen en ben ik gewend om in een groot netwerk van professionals te opereren en een (positieve) verandering in te zetten. Intern heb ik op kantoor een verduurzaming ingezet. Naast mijn werk kun je me al fietsend vinden langs de IJssel, op de markt van Zwolle of picknickend in het Engels werk. Ook ben ik actief in mijn eigen buurt, met nieuwe buurttuintjes en de kinderstraat. In Zwolle hoop ik mijn blik te verbreden en de stad nog mooier, groener en speelser te maken.”

Ellen van Oost: “Ik woon sinds november 2021 in Zwolle. Na vele jaren wonen en werken in Enschede wilden we centraler in Nederland gaan wonen, met Zwolle bovenaan ons lijstje. We prijzen ons gelukkig met een prachtig plekje in het gezellige Assendorp. Ik ben zowel persoonlijk als ook voor mijn werk actief bij de lokale bewegingen van onderop. Als bewoner van Enschede was ik onder meer betrokken bij buurtenergie en bij het opzetten van een bewonersbedrijf dat een oud schoolpand exploiteert. Vanuit mijn werk bij de Universiteit Twente heb ik onderzoek gedaan naar de innovatieve kracht van lokale energie-collectieven. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om in de natuur te fietsen of wandelen, maar ook de stadscultuur met theater, film en musea trekt.

Sylvana Rikkert:”Ik woon sinds 2016 in het prachtige Assendorp en voel me sindsdien zeer verbonden met onze mooie wijk en stad. Ik woon hier samen met mijn vriend en tweeling van 1 jaar oud. In mijn dagelijks leven werk ik als beleidsonderzoeker met een achtergrond in de antropologie. Momenteel ben ik aan het werk op het stikstofdossier voor de Provincie Overijssel. Naast mijn werk heb ik me altijd ingezet voor duurzame en/of maatschappelijke initiatieven. En als ik tijd over heb, ga ik graag hardlopen en doe ik aan yoga.”

Waarom wilde je in het bestuur van 50TGA?
Irene
:
“50TGA staat niet alleen in Zwolle op de kaart, maar ook in Nederland, gelet op een plek 43 in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. 50TGA is een voorbeeld voor heel Nederland om de klimaatcrisis niet als een politiek agendapunt te zien, maar als hét grote thema. Voor jong en oud, arm en rijk. 50TGA gelooft in een aanpak van onderop, van de mens van vlees en bloed die de politiek en organisaties laat inzien dat het anders kan. Dus handen uit de mouwen en een groot groen kloppend hart bij de mens en in de buurt!”

Ellen: “De creatieve werkwijze, de krachtige sociale en klimaat-brede aanpak spreekt mij erg aan. De klimaatcrisis klopt steeds harder op onze deur en we zullen sneller dan we voor mogelijk dachten gezamenlijk onze schouders eronder moeten zetten. Actieve, krachtige en creatieve lokale duurzame bewonersinitiatieven vol gemeenschapszin zijn onmisbaar voor de noodzakelijke veranderingen. Daar wil ik graag aan bijdragen.”

Sylvana: “Ik geloof dat in de energietransitie initiatieven van onderop essentieel zijn om iedereen mee te krijgen naar een meer duurzaam Zwolle. Tot begin dit jaar was ik raadslid in Zwolle en zag ik wat voor belangrijke rol 50TGA inneemt in de energietransitie in onze stad. Bovendien weet ik als wijkbewoner met hoeveel aanstekelijk enthousiasme, energie en lol 50TGA zich inzet voor verduurzaming van die wijk. Dat spreekt mij enorm aan, want de energiecrisis kan soms zwaar zijn en je kan een beetje moedeloos worden van de grote opgaven die er liggen. Juist door er samen de schouders onder te zetten en gewoon, stapje voor stapje, te kijken wat wél kan, kunnen we een groot verschil maken.”

Vlnr Irene, Ellen en Sylvana (foto R.J. Timmermans)

Wat wil je bijdragen aan het bestuur 50TGA?
Irene:
“Mijn focus ligt op vergroening: mensen enthousiasmeren en op zoek gaan naar nieuwe groeninitiatieven. Een stadspluktuin zou geweldig zijn: bloesem in de lente en een oogstfeest in de herfst. Ook zou ik graag meer de kinderen willen betrekken bij 50TGA. Samen speuren naar de dieren in Assendorp en kijken hoe we de beestjes kunnen helpen. Meer buiten spelen én doen en als volwassenen ook leren van de kids die het meestal heel goed voorhebben met de aarde.”

Ellen: “Ik zet graag mijn kennis en ervaring in hoe technische energie-innovatie goed kan aansluiten bij de lokale sociale innovatie cultuur en organisaties. Ook wil ik graag meedenken over ethische en sociale vragen die de energietransitie met zich meebrengt zoals bijvoorbeeld over rechtvaardigheid, zeggenschap, gelijke toegang en nu energiearmoede.”

Sylvana: “Ik denk graag mee over hoe we als energiegemeenschap kunnen groeien. De energietransitie kan ook een nieuwe manier van samenleven betekenen, met hele positieve gevolgen voor de verbindingen in de wijk. Wat als we samen een windmolen adopteren, of een collectieve warmtekoudeopslag onder onze tuinen installeren? Dan worden we collectief verantwoordelijk voor energie en warmte en gaan we daar heel anders naar kijken, worden we meer afhankelijk van elkaar (in plaats van gas of olie af te nemen van regimes en plekken waar je liever niet afhankelijk van bent) en zullen we veel leren over elkaar en onszelf. Daar lever ik graag een bescheiden bijdrage aan.”