Project #39 | Egelsnelweg

Erik Egel zoekt een huis. En wij gaan hem helpen.

Lees eerst dit korte verhaal over de zoektocht van Erik...

De ochtendzon straalt over het grasveld en schijnt in de ogen van Erik Egel. Mevrouw Merel fluit hem tegemoet. ‘Goeiemorgen merel…’ zegt Erik met een zucht. Hij is moe en zijn maag rommelt. Erik heeft drie kilometer gewandeld door Zwolle en kan tussen de stenen weinig eten vinden.

Gisteravond floten de lentevogels hem wakker uit zijn maandenlange winterslaap. Hij heeft afscheid genomen van zijn broertjes en zusjes en zoekt nu een nieuwe woonplek. Mevrouw Merel fluit nogmaals naar Erik, nieuwsgierig kijkt hij waar Mevrouw Merel eigenlijk zit en ziet haar dan op een tak van een knoestige ouwe boom in een tuin zitten. ‘Misschien is daar een huisje’ denkt Erik.

Er staat een schutting om de tuin, maar Erik geeft niet zo gauw op. Hij loopt dapper door en ziet dan gelukkig een gat. Hij wandelt er doorheen, het past precies, alsof het voor hem gemaakt is. Eenmaal in de tuin voelt hij vochtige bladeren en takken onder zijn pootjes. Verscholen tussen een struik staat een houten hokje.

Dan ruikt Erik iets, hij speurt om zich heen en ziet een slak over de grassprieten glibberen, hij rent erop af en eet hem met veel gesmak op. Nadat Erik zijn buik rond heeft gegeten schuifelt hij door de bladeren naar het houten hokje. Hij kruipt naar binnen en rolt zich op. Tevreden dommelt Erik Egel in slaap. Hij droomt dat zijn broertjes en zusjes net zo’n fijn huisje hebben gevonden in Zwolle.

‘Erik Egel’ is onderdeel van het project verbetering leefomgeving van dieren in de wijken Assendorp, Holtenbroek en Zwolle-Zuid. Verhaal: Meike Beumer (Natuureducatie DRIL) Foto egel: Evert Ruiter


Image

Er komt een egelsnelweg door Assendorp, Holtenbroek en Zwolle-Zuid
Alle egelhotels voor Assendorp zijn vergeven. Wat een succes! Maar je kan de egels blijven helpen met onze tips voor een egelvriendelijke tuin en door egelspotter te worden!
Om Erik Egel en zijn familie te helpen, maken we een egelsnelweg. Daarom hebben leerlingen van het Thomas a Kempis college hebben 100 egelhotels getimmerd. Deze staan inmiddels in Assendorpse tuinen. We hopen hierbij Erik Egel een handje te helpen. 
 
Meehelpen?
  • Jouw tuin is lekker groen en in de buurt van een plantsoen of parkje
  • Je hebt een bestaande doorgang of maakt een nieuwe doorgang in je schutting van ongeveer 15 x 15 cm
  • Je wil betrokken zijn als egel-ambassadeur. Vertel je buren over de snelweg, spoor ze aan om ook een gat in de schutting te zagen, en houd je egelhotel in de gaten
  • Egel(sporen) gespot? Geef de waarnemingen door
  • Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@verduursamenzwolle.nl Vermeld je adres en voeg foto's toe van je tuin en de (eventueel geplande) doorgang. Ecoloog Henk Mellema bekijkt alle aanvragen en laat weten of jouw tuin geschikt is.
Lees ook:

Verhaal #61 | Komst snelweg dwars door Assendorp (met tips voor je tuin)


Volg ons


Blijf op de hoogte en praat mee.


Image Image Image Image
Image

Heeft jouw straat een straatambassadeur?


Het hart van onze beweging zijn de straatambassadeurs. Veel straten hebben een eigen contactpersoon. Heeft jouw straat ook een straatambassadeur?

Image