De Groene RenovatieDe Groene Renovatie


De Groene Renovatie SallandsweideWelkom op de thuispagina van De Groene Renovatie Sallandsweide. Met buren uit het gebied Sallandsweide geven we vorm aan de toekomst van onze buurt. Die bestaat uit:

Eerste Weidjesstraat
Tweede Weidjesstraat
Sallandstraat
Gedeelte Assendorperdijk                    
Gedeelte Molenweg
Huis Assendorp
Landstede

Er zijn drie werkgroepen: warmte, mobiliteit en groen en water. Sluit je aan bij de werkgroep die jou aanspreekt en denk, teken en reken mee om ons mooie wijkje mooier, groener en leefbaarder te maken met ruimte voor mens en natuur.

Op deze pagina vind je achtergrondinformatie en het laatste nieuws over het project.


Plan van aanpak
Veelgestelde vragen

Contact

Mail
degroenerenovatie@
50tintengroen
assendorp.nl


Bel
Olaf Heinen
06 40668061

Praat, vraag, sluit je aan, aanmelden nieuwsbrief via  contactformulier


Image

Bel Olaf Heinen 06 40668061

Contact

Mail degroenerenovatie@
50tintengroenassendorp.nl

Praat, vraag, sluit je aan, aanmelden nieuwsbrief via  contactformulier


Image

Nieuws


9 juni 2024 - Kom naar de buurtbarbecue


13 mei 2024 - Creatieve sessie Groen & Water


We willen samen verder met collectieve warmte

Op 9 juni gaan we het Project de Groene Renovatie afsluiten met een buurtbbq op de Sallandsweide. Heb je bijzondere bbq-vaardigheden, is jouw salade the-talk-of-the-town, of help je graag met het opzetten van een tent: sluit je aan bij de bbq- werkgroep. Met een lekker hapje en drankje kijken we terug op de afgelopen periode en gaan we (op een creatieve manier) de Zwolse Raad vertellen of we wel of niet door willen. Meld je aan om te helpen en laat weten of je komt via de knop.

In november hebben we samen uitgebreid gesproken over onze wensen, zorgen en de kansen rond groen en water. Op 13 mei gaan we ons toekomstbeeld  visualiseren. Sluit je ook aan? Vanaf 19:30 tot 21:00 bij de Nieuwe Keuken Assendorperplein 9. Neem iets organisch mee uit je huis, tuin of straat, bijvoorbeeld een tak, blaadje of steentje. Meld je even aan via de knop, zodat we weten hoeveel koffie we moeten zetten.

Op de bewonersavond op 25 maart is er gekozen om verder te gaan met de plannen voor collectieve warmte in onze buurt. Een belangrijk moment! Samen hebben we de keuze gemaakt voor een collectief systeem waarmee wij de volgende fase in willen gaan. Lees het uitgebreide verslag, download het rapport van het adviesbureau en bekijk de live registratie van de bewonersavond.


25 maart 2024 -Belangrijke bewonersbijeenkomst!


Verslag werkgroepbijeenkomst 18 maart


De groene plannen van bewonersavond op 27 november

Gaan we door naar de volgende fase? Vanavond kiezen we een warmtenet. Ook praten we over de voor- en nadelen van andere warmteoplossingen, zoals individueel elektrisch. Nadat we met elkaar een goede keuze hebben gemaakt,  kunnen we door van de initiatieffase naar de ontwikkelfase. Daarmee is een Warmteschap (collectief warmtenet) nog niet definitief, maar wel weer een stap dichterbij.

Plannen voor het tijdelijk vergroenen van parkeerplekken, bleek aanleiding om in gesprek te gaan met meerdere buren rondom de parkeerplaatsen. Eerlijke en waardevolle gesprekken over de verschillende ideeën over groen, parkeren en de openbare ruimte. Ook bleek dat de grote meerderheid van de bewoners graag de handen ineen slaat om hun straat en buurt te verduurzamen. 

Dit voorjaar wordt tijdelijk leefruimte gemaakt van een gedeelte van de parkeerplaats op de hoek Sallandstraat/Molenweg. Er worden tijdelijk bakken met groen neergezet en er komt ruimte voor spelen en ontmoeten. Omwonenden gaan hun auto’s een eindje verderop parkeren. Verder heeft de gemeente goedkeuring gegeven voor tijdelijk éénrichtingsverkeer in het gebied Sallandsweide om minder doorgaand verkeer te krijgen.


27 november 2023 -Bewonersbijeenkomst en Kick-off Wateropvang


Nu & januari 2024 - CV op 45°: krijg ik mijn huis wel warm? 


5 oktober 2023 - Kick-off: de start van verder onderzoek

Op 27 november organiseren we een gezellige bewonersavond in De Nieuwe Keuken. Met een drankje en hapje geven de werkgroepen de stand van zaken rond ons prachtige project. Bovendien geven we dan de kick-off voor het project rondom grootschalige wateropvang. Wat wil de gemeente eigenlijk? Welke manieren zijn er om water op te vangen? Welke zorgen, kansen en wensen hebben wij? Dat bespreken we! Ben jij erbij?

Cv-ketels staan gemiddeld genomen op 70 graden en dat is te warm om echt energiezuinig te stoken. Daarom raden we je aan om te stoken op 60 of zelfs 45 graden. Je gasketel heeft zo het beste rendement én wel 10 tot 15 procent meer dan als de ketel op 70 graden staat. Je kan er zelfs voor kiezen om dan te verwarmen met een warmtepomp of lage temperatuur warmtenet. Om je te helpen organiseren we twee activiteiten. 

Het was een mijlpaal: de kick-off die we op 5 oktober hadden in wijkcentrum De Enk. Dat deden we als werkgroep Warmte samen met het gekozen adviesbureau DWA. Het was niet alleen een feestelijk moment, we hebben ook de randvoorwaarden besproken die we hebben vastgesteld, net als de drie varianten voor het warmtenet dat DWA gaat doorrekenen.


5 oktober 2023 - Kom naar de kick-off met ons adviesbureau warmte


27 september 2023 - Denk mee over deelmobiliteit in de buurt


23 september 2023 - Praat mee over schets Tweede Weidjesstraat

We hebben een kick-off met het adviesbureau (DWA) dat we samen met de buurt hebben gekozen. DWA gaat ons helpen om onze plannen voor een nieuw warmtesysteem voor de buurt door te rekenen. We gaan samen met het adviesbureau de randvoorwaarden vaststellen voor onze plannen. Laat je stem horen, luister of praat mee op donderdag 5 oktober van 19:30 tot 21:00 naar De Enk. Meld je aan via de link hieronder.

Er zijn op dit moment zes huishoudens in de buurt die interesse hebben in autodelen. We gaan samen bekijken hoe deelmobiliteit nu precies werkt en of het iets voor onze buurt kan zijn. Vind je dat ook interessant? Voeg je dan bij onze whatsapp groep en zet woensdag 27 september in je agenda. Van 19.00 – 20.30 gaan we bij Wouter thuis (Assendorperdijk 102) praten over deelmobiliteit. Lees alles over dit project via de link.

In 2022 hebben we samen met bewoners en de gemeente een schets gemaakt voor de Tweede Weidjesstraat. Op 23 september gaan we samen kijken hoe realistisch de plannen zijn, of we nog zorgen hebben en kansen zien. Woon je dus rondom de Tweede Weidjesstraat, kom op zaterdag 23 september om 11 uur een bakje doen op de parkeerplaats en help mee Assendorp stap voor stap nog mooier te maken.23 september 2023 - Doe mee met Groene Burendag


27 augustus 2023 - Leuke gesprekken op de Mengelmarkt


18 juli 2023 - DWA gekozen als adviesbureau

Floor van Renssen woont aan de Molenweg. Samen met haar buren organiseert ze een Groene Burendag. Met elkaar gaan we tegels wippen uit de stoep en er planten poten. Tegelijk worden op het fiets-parkeerplekje bij de school fietsenrekken geplaatst, zodat het er netter uit gaat zien. Woon je in de buurt? Kom kijken of trek je tuinhandschoenen aan en doe mee!
Zondag 27 september was de tweede Mengelmarkt op de Sallandsweide. De weersverwachting was niet al te best maar zoals zo vaak; het was (op 2 hoosbuien na) een prachtige dag. We stonden met een leuke kraam vol gratis materialen op de beste plek; vlak bij de koffie en lekker eten. Veel aanloop gehad, veel vragen over de algemene projecten en enkele buren met specifiek vragen over de Groene Renovatie.
Maandag 17 juli kwamen geïnteresseerden vanuit de bewonerswerkgroep Warmte, de woningbouwcorporaties en het kernteam van 50 tinten groen samen om in detail de twee offertes door te lopen. Dinsdag 18 juli was de presentatie van de twee geselecteerde bureaus in de Enk. Alle bewoners die zich geroepenen voelden hier wat van te vinden, konden erbij zijn. DWA is gekozen als adviesbureau.


26 juni 2023 - We gaan een adviesbureau kiezen


6 juni 2023 - We zijn uit de startblokken!


6 juni 2023 - Doe mee met de glasactie

We zoeken een adviesbureau dat kan helpen om de toekomstige, duurzame en betaalbare warmtevoorziening te selecteren. We hebben twee adviesbureau's uitgenodigd of ze een geschikte partner kunnen zijn binnen de lokale context van dit project van en voor bewoners. Lees de criteria via de link hieronder en kom 18 juli meebeslissen. 
Dinsdag 6 juni kwamen we bij elkaar en hebben we besloten dat we hiervoor gaan: onze huizen verkoelen in de zomer, verwarmen in de winter, waterberging, minder ‘blik’ door en langs de straten en meer ruimte voor natuur en mens! Lees het verslag van deze avond.
Snel en spijtvrij energie besparen? Vervang je enkel of oude dubbelglas voor HR++ ramen. Met deze glasactie voor aanzienlijk lagere kosten dankzij subsidies. Lees er alles over en meld je aan!


10 mei 2023 – Verslag van het bewonersproces tot nu toe


28 april 2023 – We kunnen verder met onze plannen!


11 okt 2022 - Assendorp start met zonnewarmte

Er waren huiskamergesprekken en een bewonersavond op de Sallandsweide. We hebben gesproken over het verduurzamen van onze buurt rondom 4 thema’s: water, warmte, mobiliteit en groen.
Er is geld vrijgekomen van de gemeente Zwolle om ons proces verder vorm te gaan geven. Dat betekent dat we verder kunnen gaan met onze plannen!
Bewoners rond de Sallandsweide in Assendorp gaan een plan maken om duurzame, lokale zonnewarmte op te wekken om de huizen te verwarmen en daarnaast wateropvang en meer groen realiseren. 

Nieuws


9 juni 2024 - Afsluitende buurtbarbecue


Op 9 juni gaan we het Project de Groene Renovatie afsluiten met een buurtbbq op de Sallandsweide. Heb je bijzondere bbq-vaardigheden, is jouw salade the-talk-of-the-town, of help je graag met het opzetten van een tent: sluit je aan bij de bbq- werkgroep. Met een lekker hapje en drankje kijken we terug op de afgelopen periode en gaan we (op een creatieve manier) de Zwolse Raad vertellen of we wel of niet door willen. Meld je aan om te helpen en laat weten of je komt via de knop.


Image
13 mei 2024 - Creatieve sessie Groen & Water


In november hebben we samen uitgebreid gesproken over onze wensen, zorgen en de kansen rond groen en water. Op 13 mei gaan we ons toekomstbeeld  visualiseren. Sluit je ook aan? Vanaf 19:30 tot 21:00 bij de Nieuwe Keuken Assendorperplein 9. Neem iets organisch mee uit je huis, tuin of straat, bijvoorbeeld een tak, blaadje of steentje. Meld je even aan via de knop, zodat we weten hoeveel koffie we moeten zetten.

Image
We willen samen verder met collectieve warmte


Op de bewonersavond op 25 maart is er gekozen om verder te gaan met de plannen voor collectieve warmte in onze buurt. Een belangrijk moment! Samen hebben we de keuze gemaakt voor een collectief systeem waarmee wij de volgende fase in willen gaan. Lees het uitgebreide verslag, download het rapport van het adviesbureau en bekijk de live registratie van de bewonersavond.

Image25 maart 2024 - Belangrijke bewonersbijeenkomst!


Gaan we door naar de volgende fase? Vanavond kiezen we een warmtenet. Ook praten we over de voor- en nadelen van andere warmteoplossingen, zoals individueel elektrisch. Nadat we met elkaar een goede keuze hebben gemaakt,  kunnen we door van de initiatieffase naar de ontwikkelfase. Daarmee is een Warmteschap (collectief warmtenet) nog niet definitief, maar wel weer een stap dichterbij.


Image
Verslag werkgroepbijeenkomst 18 maart


Plannen voor het tijdelijk vergroenen van parkeerplekken, bleek aanleiding om in gesprek te gaan met meerdere buren rondom de parkeerplaatsen. Eerlijke en waardevolle gesprekken over de verschillende ideeën over groen, parkeren en de openbare ruimte. Ook bleek dat de grote meerderheid van de bewoners graag de handen ineen slaat om hun straat en buurt te verduurzamen.

Image
De groene plannen van bewonersavond op 27 november


Dit voorjaar wordt tijdelijk leefruimte gemaakt van een gedeelte van de parkeerplaats op de hoek Sallandstraat/Molenweg. Er worden tijdelijk bakken met groen neergezet en er komt ruimte voor spelen en ontmoeten. Omwonenden gaan hun auto’s een eindje verderop parkeren. Verder heeft de gemeente goedkeuring gegeven voor tijdelijk éénrichtingsverkeer in het gebied Sallandsweide om minder doorgaand verkeer te krijgen.

Image27 november 2023 -Bewonersbijeenkomst en Kick-off Wateropvang


Op 27 november organiseren we een gezellige bewonersavond in De Nieuwe Keuken. Met een drankje en hapje geven de werkgroepen de stand van zaken rond ons prachtige project. Bovendien geven we dan de kick-off voor het project rondom grootschalige wateropvang. Wat wil de gemeente eigenlijk? Welke manieren zijn er om water op te vangen? Welke zorgen, kansen en wensen hebben wij? Dat bespreken we! Ben jij erbij?


Image
Nu & januari 2024 - cv op 45°: krijg ik mijn huis wel warm?


Cv-ketels staan gemiddeld genomen op 70 graden en dat is te warm om echt energiezuinig te stoken. Daarom raden we je aan om te stoken op 60 of zelfs 45 graden. Je gasketel heeft zo het beste rendement én wel 10 tot 15 procent meer dan als de ketel op 70 graden staat. Je kan er zelfs voor kiezen om dan te verwarmen met een warmtepomp of lage temperatuur warmtenet. Om je te helpen organiseren we twee activiteiten. 

Image
5 oktober 2023 - Kick-off: de start van verder onderzoek


Het was een mijlpaal: de kick-off die we op 5 oktober hadden in wijkcentrum De Enk. Dat deden we als werkgroep Warmte samen met het gekozen adviesbureau DWA. Het was niet alleen een feestelijk moment, we hebben ook de randvoorwaarden besproken die we hebben vastgesteld, net als de drie varianten voor het warmtenet dat DWA gaat doorrekenen.

Image5 oktober 2023 - Kom naar de kick-off met ons adviesbureau warmte


We hebben een kick-off met het adviesbureau (DWA) dat we samen met de buurt hebben gekozen. DWA gaat ons helpen om onze plannen voor een nieuw warmtesysteem voor de buurt door te rekenen. We gaan samen met het adviesbureau de randvoorwaarden vaststellen voor onze plannen. Laat je stem horen, luister of praat mee op donderdag 5 oktober van 19:30 tot 21:00 naar De Enk. Meld je aan via de link hieronder.


Image
27 september 2023 - Denk mee over deelmobiliteit in de buurt


Er zijn op dit moment zes huishoudens in de buurt die interesse hebben in autodelen. We gaan samen bekijken hoe deelmobiliteit nu precies werkt en of het iets voor onze buurt kan zijn. Vind je dat ook interessant? Voeg je dan bij onze whatsapp groep en zet woensdag 27 september in je agenda. Van 19.00 – 20.30 gaan we bij Wouter thuis (Assendorperdijk 102) praten over deelmobiliteit. Lees alles over dit project via de link.

Image
23 september 2023 - Praat mee over schets Tweede Weidjesstraat


In 2022 hebben we samen met bewoners en de gemeente een schets gemaakt voor de Tweede Weidjesstraat. Op 23 september gaan we samen kijken hoe realistisch de plannen zijn, of we nog zorgen hebben en kansen zien. Woon je dus rondom de Tweede Weidjesstraat, kom op zaterdag 23 september om 11 uur een bakje doen op de parkeerplaats en help mee Assendorp stap voor stap nog mooier te maken.

Image23 september 2023 - doe mee met Groene Burendag


Floor van Renssen woont aan de Molenweg. Samen met haar buren organiseert ze een Groene Burendag. Met elkaar gaan we tegels wippen uit de stoep en er planten poten. Tegelijk worden op het fiets-parkeerplekje bij de school fietsenrekken geplaatst, zodat het er netter uit gaat zien. Woon je in de buurt? Kom kijken of trek je tuinhandschoenen aan en doe mee! 


Image
27 augustus 2023 - Leuke gesprekken op de Mengelmarkt


Zondag 27 september was de tweede Mengelmarkt op de Sallandsweide. De weersverwachting was niet al te best maar zoals zo vaak; het was (op 2 hoosbuien na) een prachtige dag. We stonden met een leuke kraam vol gratis materialen op de beste plek; vlak bij de koffie en lekker eten. Veel aanloop gehad, veel vragen over de algemene projecten en enkele buren met specifiek vragen over de Groene Renovatie.

Image
18 juli 2023 - DWA gekozen als adviesbureau


Maandag 17 juli kwamen geïnteresseerden vanuit de bewonerswerkgroep Warmte, de woningbouwcorporaties en het kernteam van 50 tinten groen samen om in detail de twee offertes door te lopen. Dinsdag 18 juli was de presentatie van de twee geselecteerde bureaus in de Enk. Alle bewoners die zich geroepenen voelden hier wat van te vinden, konden erbij zijn. DWA is gekozen als adviesbureau.

Image26 juni 2023 - We gaan een adviesbureau kiezen


We zoeken een adviesbureau dat kan helpen om de toekomstige, duurzame en betaalbare warmtevoorziening te selecteren. We hebben twee adviesbureau's uitgenodigd of ze een geschikte partner kunnen zijn binnen de lokale context van dit project van en voor bewoners. Lees de criteria via de link hieronder en kom 18 juli meebeslissen. 


Image
6 juni 2023 - We zijn uit de startblokken!


Dinsdag 6 juni kwamen we bij elkaar en hebben we besloten dat we hiervoor gaan: onze huizen verkoelen in de zomer, verwarmen in de winter, waterberging, minder ‘blik’ door en langs de straten en meer ruimte voor natuur en mens! Lees het verslag van deze avond.

Image
6 juni 2023 - Doe mee met de glasactie


Snel en spijtvrij energie besparen? Vervang je enkel of oude dubbelglas voor HR++ ramen. Met deze glasactie voor aanzienlijk lagere kosten dankzij subsidies. Lees er alles over en meld je aan!

Image
10 mei 2023 – Verslag van het bewonersproces tot nu toe


Er waren huiskamergesprekken en een bewonersavond op de Sallandsweide. We hebben gesproken over het verduurzamen van onze buurt rondom 4 thema’s: water, warmte, mobiliteit en groen.


Image
28 april 2023 – We kunnen verder met onze plannen!


Er is geld vrijgekomen van de gemeente Zwolle om ons proces verder vorm te gaan geven. Dat betekent dat we verder kunnen gaan met onze plannen!

Image
11 okt 2022 - Assendorp start met zonnewarmte


Bewoners rond de Sallandsweide in Assendorp gaan een plan maken om duurzame, lokale zonnewarmte op te wekken om de huizen te verwarmen en daarnaast wateropvang en meer groen realiseren. 

ImageAchtergrondWaarom dit project rondom de Sallandsweide?

Bij het gebied rondom de Sallandsweide komen een aantal onderwerpen samen. Zo is er behoefte om in dit relatief hoge deel van Assendorp regenwater op te vangen. De Molenweg staat in de planning om gerenoveerd te worden en de buurt is al relatief goed georganiseerd. Daarnaast is er een behoefte van bewoners om de straten te vergroenen en om parkeer- verkeers-overlast aan te pakken. Tot slot zijn de woningen in deze buurt een mooie doorsnede van de typische bouw in (oud)Assendorp, waardoor het een voorbeeldproject kan zijn voor de rest van de wijk.
Hoe het begon

In 2022 hebben buren elkaar ontmoet in huiskamers rondom de Sallandsweide om te praten over de uitdagingen en kansen rondom de klimaatveranderingen en de energietransitie. We hebben nagedacht over onze rol in dat proces en of we, als bewoners, die kar willen gaan trekken. Tijdens een gezellige buurtbijeenkomst hebben we gezamenlijk besloten om de volgende stap te gaan zetten; het uitwerken van een gedragen plan. Lees hier ons plan van aanpak!

Onze relatie met de gemeente Zwolle

50 Tinten Groen Assendorp werkt al nauw samen met de gemeente Zwolle rondom de verduurzaming van onze wijk. Samen hebben we de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met gave projecten rondom o.a. parkeren, huizen verduurzamen en regenopvang. De opgave die de gemeente echter heeft rondom de klimaatveranderingen en energietransitie is enorm. Daarom wil de gemeente graag experimenteren met verschillende vormen van participatie.

En daar zijn wij, vanuit 50 Tinten Groen Assendorp, natuurlijk voor; want wie weet er nou beter hoe bewoners hun huizen willen verduurzamen en straten willen vergroenen dan de bewoners zelf?

Sallandsweide krijgt extra hulp van gemeente Zwolle

De gemeente Zwolle heeft het project Sallandsweide als prioritaire wijk aangemerkt, concreet betekent dat ze zeer positief kijken naar dit initiatief en de projectaanpak. Er zijn mensen en middelen vanuit de gemeente beschikbaar gesteld om ons in het project Sallandsweide te helpen en ondersteunen. Denk aan expertise op de diverse gebieden maar ook mensen die planologisch kunnen tekenen en helpen bij het doorrekenen van verschillende ideeën en plannen.Volg ons


Blijf op de hoogte en praat mee.


Image Image Image Image
Image

Zoek jouw straatambassadeur


Het hart van onze beweging zijn onze straatambassadeurs. Elke straat
heeft zijn eigen contactpersoon. Zoek jouw straatambassadeur.


Image

welkom@50tintengroenassendorp.nl