Verhaal #51 I Verminder hittestress met creatieve maatregelen

“Verminder hittestress met creatieve maatregelen”

Terwijl buiten de tropische zomer nazindert is het is heerlijk koel in het huis van Erwin en Madieke Vijfhuizen in de Hortensiastraat. “Het is hier tot nu toe niet warmer dan 25 graden geweest”, vertelt Erwin. Hoewel een deel van beukenhaag haar blad heeft verloren is het gazon mooi groen en staat de hibiscus volop in bloei. Ook het bed met aardbeien en de kamperfolie en druif staan er stralend bij. Bijen en vlinders zoemen rond de pergola.

Hoe kan het dat de meeste tuinen er vergeeld en verdord bijstaan terwijl er hier in de Hortensiastraat geen vuiltje aan de lucht lijkt te zijn? Erwin: “Ik zag de intense hitte en het patroon van grote droogte en hevige regens op ons afkomen en heb me er op voorbereid. Met een aantal eenvoudige oplossingen lukt het ons om het huis koel te houden en de tuin groen en fris.”

Sedumdak voor de koelte

Binnenshuis koos de familie Vijfhuizen voor isolatie van vloer en zolder. De lichtkoepels in de aanbouw werden voorzien van zelfgemaakte houten jaloezieën, die dicht kunnen. Op de aanbouw kwam een sedumdak, waar de regenafvoer op uitkomt en tevens werkt als een filtratiebed voor hemelwater. Van wat oude windschermen werd een tarp genaaid, die precies tussen de aanbouw en de pergola past.

In de voor- en achtertuin kwamen vijf regentonnen, samen goed voor de opslag van 800 liter regenwater. Erwin: “Aan de voorkant wilde ik tonnen die passen bij de Jaren ’30-stijl van het huis. Ik gebruikte brede, grijze rioolpijpen en maakte daar houten deksels voor. De twee zijn gekoppeld zodat ze altijd even vol staan. De ene ton heeft een kraantje, de ander een druppel-irrigatieslang van de Action die ik langs de meest kwetsbare planten heb gelegd.”

De Zwolse filmmaker gebruikte geen vulautomaten om de ton aan de regenpijp te koppelen, omdat hierdoor minder water wordt opgevangen. Wel installeerde hij een bladzeef. Ditzelfde principe werd toegepast op de achtertuin, maar hier werden voordelige blauwe opslagtonnen gebruikt. Erwin creëerde een overlooppijp die als de regenton vol is water in een kleine wadi met waterminnende planten spuit. “De wadi is tot nu toe nog niet overstroomd, dus het systeem werkt prima,” aldus Erwin.

Bomenpracht

De prioriteit van Erwin en Madieke is het redden van de oude bomen in de tuin, die veel schaduw bieden. “De Goudiep is zo’n tachtig jaar oud en kwetsbaar. Die van de buren is recent gekapt omdat een grote tak dreigde af te breken.” Om de prachtige iep te redden is deze recent gesnoeid en legt Erwin in de toekomst een grotere wadi aan, die het wortelsysteem zal ondersteunen.

Grootste plannen dus die grappig genoeg niet veel kosten. Erwin: “Mijn streven is om de tuin groen en koel te houden zonder leidingwater te gebruiken. Het liefst gebruik ik betaalbare materialen, want met een beetje ontwerp en creativiteit kom je een heel eind.”

Tips tegen hittestress

  • Vergroen je buurt (ook de daken); bomen en planten zijn natuurlijke verkoelers
  • Ondersteun het bestaande groen in tuin en buurt door te snoeien, bemesten en bewateren
  • Kies voor diepwortelende planten die tegen de warmte kunnen
  • Sluit alle regenpijpen aan op regentonnen
  • Voorzie regentonnen van een irrigatieslang en plaats deze bij kwetsbare planten en bomen
  • Creëer een wadi waarin overtollig regenwater kan worden opgevangen
  • Zorg dat je pad en terras waterdoorlatend is
  • Bevestig een tarp voor meer schaduw