#40 | 13 september 2021 | Warmtewachters gezocht

Word Warmtewachter en help onderzoek naar energiebesparing

We doen samen met Hogeschool Windesheim onderzoek om slimmer energie te besparen, en jij kunt helpen. Hoe? Word Warmtewachter! Het kost je niet veel tijd en je levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. 

Een Warmtewachter helpt mee aan onderzoek hoe huishoudens slimmer energie kunnen besparen. Onderzoekers van Hogeschool Windesheim meten op afstand energiegebruik en binnentemperaturen in jouw huis. Ze verzamelen data waarmee zij de basis leggen voor een slimme tool die gericht besparingsadvies geeft.

Help mee een slimme tool te ontwikkelen

Zo’n slimme tool kun je in de toekomst bijvoorbeeld tegenkomen op de website van Milieu Centraal. Het helpt mensen om te achterhalen welke energiebesparende maatregel het meeste oplevert voor hun huis. Het voorkomt dat er voor elk huis een uitgebreid en duur energieadvies op maat gemaakt moet worden. Met zo’n slimme tool zijn vooral oudere woningen zoals in Assendorp geholpen.

Wat is er nodig om Warmtewachter te worden?

Alle Assendorpers kunnen Warmtewachter worden. Het maakt niet uit of de wind dwars door je huis waait of dat je jouw isolatie en energiebesparing helemaal op orde hebt. Als Warmtewachter maak jij het verschil, want alleen met veel data kan deze slimme tool gemaakt worden.

Om mee te doen aan de meetperiode is in jouw huis het volgende nodig:

  • Een slimme meter
  • Een gasgestookte cv-ketel die gebruikt wordt als de enige hoofdverwarming voor de woning
  • Een vaste internetverbinding en Wi-Fi thuis
  • Eén iemand in huis heeft een smartphone

Doe mee en meld je aan

De metingen zijn van oktober/november tot half januari. Meld je vóór 1 oktober aan! Het meten begint vanaf begin oktober. Er is ook een tweede ronde: als jij je voor 25 oktober aanmeldt, begint het meten eind oktober. Er kunnen maximaal 70 mensen meedoen, dus wees er snel bij.

  1. Om je aan te melden vul je deze online vragenlijst thuis in met je smartphone. (Privacy is belangrijk tijdens dit onderzoek, door te klikken op voorgaande link ga je ook akkoord met de privacyverklaring van het Warmtewachter onderzoek.) Neem er een kwartier de tijd voor, want we vragen om foto’s van je elektriciteitsmeter, thermostaat en verwarmingsketel (dat wijst zich vanzelf). Deze vragenlijst is nodig, omdat we moeten bepalen of jouw apparatuur geschikt is voor deelname.
  2. Je krijgt van 50 tinten groen Assendorp een pakketje thuisgestuurd met meetapparaatjes met een handleiding waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je die installeert
  3. Na afloop van de meetperiode, halverwege januari, stellen de onderzoekers van Windesheim nog een paar vragen in een kort interview of enquête zodat je feedback kunt geven.

Het is voor het onderzoek mooi als je ergens midden in de meetperiode een maatregel neemt voor energiebesparing. Bijvoorbeeld de cv-ketel zuinig afstellen of vloerisolatie nemen, of zo eenvoudig als je standaardtemperatuur instellen op 19 in plaats van 20 graden. Jij krijgt van ons hulp om dit te doen. Als dat niet lukt, geen nood. Het is juist mooi als een deel van de mensen wel een maatregel neemt en een deel niet.

Privacy

Voordat de metingen starten word je geïnformeerd welke data er precies verzameld worden en vragen de onderzoekers je uitdrukkelijke toestemming om data te verzamelen. Om privacyredenen kunnen de onderzoekers de data niet herleiden naar jouw woning. Jouw gegevens worden richting de onderzoekers omgezet naar een pseudoniem: een nummer. De enige die jouw gegevens heeft, is een medewerker van 50 tinten groen Assendorp.

De ethische commissie van Hogeschool Windesheim heeft deze werkwijze geverifieerd en goedgekeurd. Alle data zijn anoniem, maar er kan wel een beeld van de buurt ontstaan. Jouw data zijn in openbare rapporten, publicaties en open data nooit naar jou of jouw woning te herleiden. Het lectoraat Energietransitie van Hogeschool Windesheim voert het onderzoek uit. Vanzelfsprekend gaan ze daarbij zorgvuldig om met je  privacy, zoals je kunt lezen in de privacyverklaring van het onderzoek.

Hoe werkt de dataverzameling?

De onderzoekers vragen toegang tot de data van de slimme meter die je al in huis hebt. Ze zorgen er bovendien voor dat in elke woning ook een paar meetapparaatjes komen waarmee bijvoorbeeld temperatuur van aan- en afvoerleidingen van de ketel en de temperatuur in je woonkamer gemeten kan worden. Je ontvangt ook een app waarmee die je door de stappen leidt om de apparaatjes aan jouw huis te koppelen. Daarbij kun je desgewenst ook hulp krijgen. 

Met de meetgegevens onderzoekt Windesheim hoe goed het mogelijk is om automatisch uit te vogelen hoe goed de ‘schil’ van je woning isoleert (muren + ramen + vloer + dak) en hoe goed je installatie het doet. Daarbij worden variatie van het weer en variatie en je thermostaat standen eruit gefilterd.

Wat levert het jou op?

  • Jij krijgt via Windesheim inzage in de onderzoeksresultaten met je eigen data en energieverbruik en de conclusies voor jouw huis. 
  • Jij krijgt via 50 tinten groen Assendorp een pakket met gratis radiatorfolie, brievenbusmond en een gebruiksaanwijzing voor het zuinig maken van de ketel. Op Warme burendag kun je bovendien samen met de buren hiermee aan de slag. Op die dagen helpt 50 tinten groen met een handyman.
  • Jij bent een Warmtewachter. Je helpt jezelf én je buren. Met simpele stappen en toffe technische snufjes werk je mee aan dataverzameling waar andere bewoners van kunnen profiteren.

Energiebesparing makkelijker maken voor oudere woningen

Het doel van het onderzoek met Warmtewachters is om op basis van de data van de metingen een tool te ontwikkelen. Die tool gaat in de toekomst huishoudens helpen om makkelijker om te schakelen naar een energiezuinigere woning. We zoeken Assendorpers, omdat het vooral bij oudere woningen lastig is om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn. Maar juist in oudere woningen levert energiebesparing wel veel op. Herkenbaar? 

Doe mee en word Warmtewachter

Als Warmtewachter draag je bij aan energiebesparing en daarmee help je jezelf én je buren! Iedereen in Assendorp kan zich opgeven. Of je in een koop- of huurwoning woont, in een grondgebonden woning of appartement, of je nog nooit iets aan energiebesparing hebt gedaan of alle kieren al hebt gedicht: iedereen is welkom. Het is juist fijn als er verschillende soorten mensen en woningen meedoen. 

Meer weten?

Lees hier meer de achtergrond van dit onderzoek.