#002 | 12 feb 2019 | Zonnepanelenavond

Drukbezochte avond in de Enk

Meer dan 50 Assendorpers willen zonnepanelen

‘Toen wij ons nieuwe huis wilden verduurzamen kregen wij zoveel verwarrende adviezen dat we door de bomen het bos niet meer zagen. Bij de zonnepanelenactie krijgen we heldere informatie en de prijs is ook duidelijk. Dat schept vertrouwen. Daarom gaan we serieus nadenken over panelen op ons dak.’ Erwin Otten en zijn vriend Stefan Moddejonge waren twee van de meer dan honderd enthousiaste bezoekers op de Zonnepanelenactie avond van 50 tinten groen Assendorp, een samenwerking van Klimaatactief Assendorp, Blauwvinger Energie en Buurkracht.

Door: Lucia de Vries

Foto door: Natascha van Zaanen Een artikel uit de Assendorper van maart 2019.

50 tinten groen organiseerde de druk bezochte avond op 12 februari in De Enk. Naast een informatiesessie kregen buurtbewoners de kans zich in te schrijven bij het Zwolse bedrijf Nooter, dat een flinke korting aanbiedt en de zonnepanelen in mei wil plaatsen. Ook waren straatambassadeurs van het project en een energieadviseur aanwezig.

Actieve bewoner Maarten Epema en Kirsten Notten van Blauwvinger Energie gaven aan dat de wijkaanpak ‘goedkoper, leuker en efficiënter’ is. Ook helpt het mensen die geen interesse hebben in duurzaamheid over de streep. De actieve bewoners hebben veel aandacht besteed aan het selecteren van een aanbieder, die lokaal is, goede kwaliteit en service verleent en een eerlijke prijs vraagt.

Het project Klimaatactief Assendorp, vorig jaar betrokken bij de aanleg van groenplekken en geveltuintjes, was nu ook aanwezig. En dat had effect. Er bleken acht mensen interesse te hebben in een groen dak met zonnepanelen.

Helpen bij beslissing

Samen met studenten van het Windesheim Honourscollege werd in de aanloop van de zonnepanelen actie een Energy Killer Race georganiseerd om het meest energieverslindende apparaat van Assendorp te vinden. De film van deze actie was de aftrap van de avond.

Ook buurtbewoner Marion Dijkstra was enthousiast en meldde zich aan voor zonnepanelen. ‘50 tinten groen schept alle voorwaarden die nodig zijn om zo’n beslissing te nemen. Ik vind eigenlijk dat we er niet

aan ontkomen om over te schakelen op zonnestroom. Vooral als je een hart voor het milieu hebt en je met je tijd wilt meegaan’, aldus Dijkstra.

Behalve Erwin, Stefan en Marion meldden meer dan 50 bewoners zich aan voor zonnepanelen. Kirsten Notten beloofde de buurt een feestje als alle panelen geplaatst zijn.