#001 | 16 jan 2019 | De Energy Killer Race

De Energy Killer Race in de Verenigingsstraat

“Wat leuk, ik had al gelezen dat jullie langs konden komen.” Een man reageert enthousiast als de Energy Killer Race voor de deur staat. In de groepsapp van de straat was al aangekondigd dat er die avond mogelijk aangebeld kon worden voor een energiebesparingsactie. “Maar, ik heb geen apparaten die ik niet gebruik. Jullie mogen wel mijn vriendin meenemen, die verslindt ook energie.”

Kirsten Notten

Op de avond van 16 januari hielden studenten van Windesheim Honourscollege de Energy Killer Race om het meest energieverslindende apparaat van Assendorp te vinden. Deze race was de aftrap van de zonnepanelenactie van buren in Assendorp, als onderdeel van het project 50 tinten groen Assendorp. Met dit project willen bewoners de wijk verduurzamen.

Het meest energieverslindende apparaat in Assendorp

De Energy Killer Race is een variant op het theezakjesspel. Tijdens de Energy Killer Race belden teams aan om een ledlampje te ruilen voor een apparaat dat meer energie verbruikt dat de ledlamp. De studenten hadden een uur om al ruilend het meest energieverslindende apparaat in Assendorp vinden. Het speelveld werd de Verenigingsstraat en dat bleek een goed georganiseerde straat met enthousiaste bewoners.

Bij de eerste deur reageert een man nadenkend op de vraag of hij een ledlamp wil ruilen. Uiteindelijk haalt hij van zolder een doos vol oude lampen en spulletjes. De ledlamp van 2 watt ruilt hij met twee gloeilampen van elk 60 watt. Zijn nieuwe ledlamp gaat hij in de schuur ophangen. Jaloers kijkt het andere team naar dit goede begin. Ze rennen snel door naar de volgende deur. Al snel ontstaat er een heftige competitie tussen de teams om het snelst verder te rennen, het huis te pakken te krijgen waar licht brandt en natuurlijk om het meest energieverslindende apparaat te vinden. Dat er koude winterregen valt, deert niemand.

Van ledlamp naar Xbox en laptop

Bij elke voordeur ontstaat er een mooie ontmoeting. Sommige mensen beginnen uitgebreid te vertellen over hun isolatiemaatregelen of de zonnepanelen die al op het dak liggen. Anderen leggen uit dat ze geen apparaat kunnen ruilen, omdat ze alles gebruiken en al veel weg hebben gedaan. Een team heeft al een gourmet-stel weten te ruilen en een dame nodigt hen binnen. Twee puberjongens zitten op de bank tv te kijken. Hun moeder biedt aan om de tv voor het gourmet-stel te ruilen. De pubers protesteren hartstochtelijk. De jongens bieden vervolgens vol genoegen aan om de auto te ruilen. Helaas voor het team is die ruil niet gesloten.

Een ander team ruilt de ledlamp voor een gloeilamp, dat wordt een bluetooth muziek box met ledlamp, vervolgens ontvangen ze een woonkamerlamp, daar krijgen ze een Xbox voor terug en die weten ze te ruilen voor een oude laptop. Op de laptop staat niet hoeveel watt deze verbruikt, maar wel de ampères en het voltage. Samen met de eigenaar zoeken ze op internet op hoeveel Watt dat dan is. Oude natuurkundelessen komen weer omhoog: ampère x voltage = watt. Na afloop zijn de studenten verbijsterd hoeveel energie al die apparaten verbruiken. Het team met de laptop wint de prijs: een powerbank met een mini-zonnepaneel.

In de Enk en de Singel onderzoek doen

In opdracht van de Zwolse energiecoöperatie Blauwvinger Energie hebben de studenten van het Honourscollege Windesheim in de kroeg onderzoek gedaan om te achterhalen welke motieven een brede groep mensen heeft om wel of geen zonnepanelen te leggen. In de Enk en de Singel hebben de studenten onder meer met een vrachtwagenchauffeur, een militair en een installateur gesproken. Zonnepanelen zouden milieuvervuilend zijn, het onderhoud zou tijdrovend zijn en mensen vonden ze te duur. Ze hadden goede gesprekken met deze mensen die duidelijk nagedacht hadden over zonnepanelen.

De studenten gaven Blauwvinger Energie en 50 tinten groen Assendorp op basis van hun kroegonderzoek als advies om vaker naar de mensen toe te gaan en te luisteren naar hun zorgen en verhalen. Ook helpt het om er wat leuks van te maken. Om op een speelse manier aandacht te vragen voor energiebesparing, is de Energy Killer Race ontwikkeld.

Zonnepanelenactie Assendorp

De teams zijn van deur tot deur gegaan en hebben zo’n 70 keer aangebeld. Bij ongeveer de helft van de huizen werd opengedaan. In elke ontmoeting is er een kort gesprek geweest over energiebesparing en hebben mensen persoonlijk de uitnodiging voor de zonnepanelenactie ontvangen. De andere huizen in de straat hebben de flyer voor de zonnepanelenactie in de bus gekregen.

Nieuws over dit project kun je volgen via: https://www.facebook.com/50tintengroenAssendorp

Voor vragen kan je terecht bij Kirsten@blauwvingerenergie.nl of welkom@50tintengroenassendorp.nl