Verhaal #008 | 19 december 2019 | Comfortabel met zonnepanelen, het kan!

Duurzaam en comfortabel in Assendorp? Het kán!

Wie op Eendrachtstraat 19 binnenstapt wordt warm begroet. Niet alleen is er de enthousiaste reactie van ondernemer Olaf Heinen, ook voelt de woning heerlijk warm en comfortabel. Toch is dit de eerste gasloze koopwoning in Zwolle’s historische binnenstad.

Gasloos én comfortabel in een historische woning? Volgens de meeste installateurs gaat dit niet samen. Olaf Heinen kreeg ruim twee jaar geleden nul op het rekest toen hij om hulp vroeg bij het vergroenen van zijn woning in hartje Assendorp.

Gelukkig is Olaf ‘een tikje eigenwijs’ en ondernemer genoeg om toch door te zetten. Het resultaat: een comfortabel huis zonder energierekening. Sterker nog, de Heinens krijgen geld terug.

Hoe kreeg Olaf dat voor elkaar? Door naar de energiebehoefte van de verschillende ruimtes in zijn huis te kijken en daar een plan voor te maken. Olaf: “Voor ons gezin van vier is het belangrijk dat de woonkamer met open keuken en de badkamer lekker warm zijn. Daarom kozen we een lucht-water warmtepomp die de radiatoren beneden en vloerverwarming in de badkamer verwarmt. De drie slaapkamers mogen wel wat frisser en hebben elk een infrarood paneel.”

Luxepaardjes

Veel voorwerk hoefde Olaf niet te verrichten. Het huis was door de vorige eigenaar al eens geïsoleerd. Olaf verwijderde de oude gasketel, plaatste een nieuw raam in de woonkamer, dichtte de kieren en voorzag de deuren van drangers. Hij liet 23 zonnepanelen op het dak plaatsen, in oost-west opstelling, zodat ze ’s ochtends en ’s avonds de meeste zon vangen. Omdat hij de houten vloer in de woonkamer er niet uit wilde halen, plaatste Olaf lage temperatuur wandradiatoren. De nieuwe lucht-water warmtepomp (te vinden op de achterstraat) is gekoppeld aan een buffervat van 300 liter (te vinden in de oude wc). Het water wordt constant op temperatuur gehouden en levert warmte wanneer dat nodig is.

Hoewel de woning ook een houtkachel en infraroodpanelen heeft worden deze nauwelijks gebruikt. Ze blijken niet nodig. Zijn de Heinens misschien bikkels, die met dikke truien aan op de bank zitten? “Allesbehalve”, lacht Olaf, “We zijn juist luxepaardjes. We vinden 20 graden lekker en douchen graag heet. We hebben echt niet hoeven in te leveren.”

De familie Heinen heeft met vier personen een jaarlijks stroomgebruik van 5.5 MW en wekt zelf 6.5 MW op. De energierekening zou € 1100 bedragen, maar door levering aan het net is er sprake van een positief saldo. Bovendien bespaart de familie gaskosten en ketelonderhoud. De totale investering bedroeg € 16.000 inclusief 23 zonnepanelen. De investering wordt in zeven tot acht jaar terugverdiend. 

“Beste investering ooit”, noemt Olaf de omschakeling. De horecaondernemer is zó enthousiast dat hij zijn bedrijf te koop heeft gezet en zich omschoolt tot energieadviseur. Ook heeft Olaf zich aangesloten bij het kernteam van ‘50 tinten groen Assendorp’.

Wilt u ook van het gas af? Grote kans dat u Olaf dan binnenkort tegenkomt!

Waar of niet waar?

1 – Zonnepanelen zijn duur?

Zonnepanelen zijn een investering die we samen kunnen doen. Er zijn subsidies en kortingen als we samen investeren. Neem gerust contact op, we vertellen je er graag meer over. En bekijk onze agenda voor bijeenkomsten over dit onderwerp.

2 – Zonnepanelen als ik geen ruimte op mijn dak, of helemaal geen dak heb?

We hebben een aanbod samen met de Zwolse energiecoöperatie Blauwvinger Energie voor zonnepanelen als je geen plek op je eigen dak hebt. Bekijk onze agenda voor bijeenkomsten over dit onderwerp.

3 – Gasloos is voor bikkels?

Moderne verwarmingssystemen gaan uit van lage temperatuurverwarming waardoor het thuis nooit echt koud is. Gebruikte ruimtes worden in korte tijd verder opgewarmd (door middel van airco, warmtepomp, infraroodpanelen, o.i.d.)

4 – Gasloos is voor de rijken?

De meeste investeringen verdienen zichzelf binnen 8 jaar terug. De investering is inderdaad relatief hoog maar de overheid helpt met subsidies en renteloze leningen

5 – Warmtepompen maken herrie?

Als een pomp goed wordt geplaatst zorgt deze niet voor geluidsoverlast. De warmtepomp van Olaf is bij de buren niet te horen.

6 – Alleen zeer goed geïsoleerde huizen kunnen van het gas af?

Normale isolatie en dubbel glas is al voldoende om het huis met een modern verwarmingssysteem op temperatuur te brengen en houden.

Door Lucia de Vries