#020 | 3 juni 2020 | Word Warmtewachter

Word Warmtewachter en help onderzoek naar energiebesparing

We doen samen met hogeschool Windesheim uit Zwolle onderzoek om slimmer energie te besparen, en jij kunt helpen. Hoe? Word Warmtewachter! Met jouw data over gemeten energiegebruik en binnentemperaturen help je de onderzoekers van Windesheim de basis te leggen voor een adviesmodule (bijvoorbeeld op de website van Milieu Centraal) die mensen gericht besparingsadvies geeft. Het maakt niet uit of de wind dwars door je huis waait of dat je jouw isolatie en energiebesparing helemaal op orde hebt. Als Warmtewachter maak jij het verschil want alleen met veel data kan deze slimme tool gemaakt worden.  De metingen zullen plaatsvinden in de tweede helft van de winter, waarschijnlijk van februari tot en met het eind van het stookseizoen. 

Help je mee?

Warmtewachter zijn gaat in een paar stappen.
1. Meld je aan door dit formulier in te vullen of mailen naar welkom@50tintengroenAssendorp.nl. Doe dat vóor 10 januari 2021.
2. Je ontvangt in januari een e-mail met een link naar een online formulier met een paar vragen over je woning en verwarmingsinstallatie.
3. Als je woning en installatie geschikt is en je wordt geselecteerd om mee te doen aan het onderzoek dan ontvang je een e-mail met verdere informatie. We mikken er nu op dat de meetperiode start in februari 2021 en eindigt na afloop van het stookseizoen, begin lente 2021.
4. Na afloop van de meetperiode willen de onderzoekers van Windesheim je nog een paar vragen stellen in een kort interview of enquête zodat je feedback kunt geven.

Het zou voor het onderzoek helemaal mooi zijn als je ergens midden in de meetperiode een maatregel neemt voor energiebesparing. Bij voorkeur de cv-ketel zuinig afstellen of vloerisolatie nemen, of zo eenvoudig als je standaardtemperatuur instellen op 19 in plaats van 20 graden. Jij krijgt van ons hulp om dit te doen. Als dat niet lukt, geen nood. Het is juist mooi als een deel van de mensen wel een maatregel neemt en een deel niet.

Hoe werkt de dataverzameling?

De onderzoekers vragen toegang tot de data van de slimme meter die je al in huis hebt. Ze zorgen er bovendien voor dat in elke woning ook een paar meetapparaatjes komen waarmee bijvoorbeeld temperatuur van aan- en afvoerleidingen van de ketel en de temperatuur in je woonkamer gemeten kan worden. Je ontvangt ook een app waarmee die je door de stappen leidt om de appraatjes aan jouw huis te koppelen. Daarbij kun je desgewenst ook hulp krijgen. 

Met de meetgegevens onderzoekt Windesheim hoe goed het automatisch mogelijk is om uit te vogelen hoe goed de ‘schil’ van je woning isoleert (muren + ramen + vloer + dak) en hoe goed je installatie het doet. Daarbij worden variatie van het weer en variatie en je thermostaatstanden eruit gefilterd. Zo maken ze een adviesmodule waarmee bewoners voor hun huis gericht advies kunnen krijgen. Bijvoorbeeld: kan ik nog veel besparen door de cv-ketel beter af te (laten) stellen, of door beter te isoleren?

Wat is er nodig om Warmtewachter te worden?

Om mee te doen aan de meetperiode is in jouw huis het volgende nodig:

  • Een slimme meter
  • Een gasgestookte cv-ketel die gebruikt wordt als de enige hoofdverwarming voor de woning
  • Een vaste internetverbinding en Wi-Fi thuis
  • Eén iemand in huis heeft een smartphone

Voordat de metingen starten word je natuurlijk geïnformeerd welke data er precies verzameld wordt en vragen de onderzoekers je uitdrukkelijke toestemming om data te verzamelen. Tijdens het onderzoek wordt de data zo snel mogelijk gepseudonimiseerd: slechts enkele onderzoekers kunnen de data nog herleiden naar jouw woning, zodat de resultaten voor jouw woning naar jou kunnen worden teruggekoppeld. Na deze terugkoppeling wordt alle data geanonimiseerd: jouw data is in openbare rapporten, publicaties en open data niet meer naar jou of jouw woning te herleiden. 

Wat levert het jou op?

  • Jij krijgt via Windesheim inzage in de onderzoeksresultaten met je eigen data en energieverbruik en de conclusies voor jouw huis. 
  • Jij krijgt via 50 tinten groen Assendorp een pakket met gratis radiatorfolie, brievenbusmond en een gebruiksaanwijzing voor het zuinig maken van de ketel. Via de straatacties voor slim besparen die binnenkort starten, kun je bovendien samen met de buren hiermee aan de slag. Op die dagen helpt 50 tinten groen met een handyman.
  • Jij bent een Warmtewachter. Je helpt jezelf én je buren. Met simpele stappen en toffe technische snufjes werk je mee aan dataverzameling waar andere bewoners van kunnen profiteren.

Energiebesparing makkelijker maken voor oudere woningen

Het doel van het onderzoek met Warmtewachters is om op basis van de data van de metingen een tool te ontwikkelen. Die tool gaat in de toekomst huishoudens helpen om makkelijker om te schakelen naar een energiezuinigere woning. We zoeken Assendorpers, omdat het vooral bij oudere woningen lastig is om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn. Maar juist in oudere woningen levert energiebesparing wel veel op. Herkenbaar? 

Doe mee en word Warmtewachter

Doe mee! Als Warmtewachter draag je bij aan energiebesparing en daarmee help je jezelf én je buren! Iedereen in Assendorp kan zich opgeven. Of je in een koop- of huurwoning woont, in een grondgebonden woning of appartement, of je nog nooit iets aan energiebesparing hebt gedaan of de gaskraan al hebt dichtgedraaid: iedereen is welkom. Het is juist fijn als er verschillende soorten mensen en woningen meedoen. Je kunt je aanmelden tot 10 januari 2021. Doe je mee? Stuur een mail naar welkom@50tintengroenassendorp.nl en dan nemen wij contact met je op!

Meer weten?
Lees hier meer over de achtergrond van dit onderzoek.

Schrijf je hier in!