#020 | 3 juni 2020 | Word Warmtewachter

Word Warmtewachter en help onderzoek naar energiebesparing

We doen onderzoek om slimmer energie te besparen, en jij kunt helpen. Hoe? Word Warmtewachter! Als Warmtewachter doe je mee aan een onderzoek van de Hogeschool Windesheim. Met jouw data over warmtegebruik, kan Windesheim een app maken die mensen gericht besparingsadvies geeft. Het maakt niet uit of je nog niks aan energiebesparing hebt gedaan of dat jouw huis geen enkele kier meer heeft. Als Warmtewachter maak jij het verschil want alleen met veel data kan deze slimme tool gemaakt worden. 

Help je mee?

Warmtewachter zijn gaat in drie stappen. Je kunt ook alleen aan stap 1 of 2 meedoen. 

  1. Het onderzoek begint met een inhoudelijk interview door onderzoekers van de Hogeschool Windesheim over jouw wensen en vragen bij het besparen van energie. Dat is voor de zomer 2020. Hier zoeken we 8 tot 12 mensen voor.
  2. Vervolgens gaat Windesheim data verzamelen. Dat begint voor het stookseizoen, begin winter 2020 en eindigt na het stookseizoen, begin lente 2021.
  3. Tenslotte vragen we je om een maatregel te nemen voor energiebesparing. Bij voorkeur de cv-ketel zuinig afstellen. Jij krijgt van ons hulp om dit te doen. Als dat niet lukt, geen nood. Het is juist mooi als een deel van de mensen wel de cv-ketel zuinig maakt en een deel geen maatregel neemt.

Hoe werkt de dataverzameling?

De onderzoekers vragen toegang tot de data van de slimme meters die je al in huis hebt. Mogelijk plaatst Windesheim nog een extra apparaatje om de temperatuur van aan- en afvoerleidingen van de ketel te meten. Met heel veel gegevens kan Windesheim achterhalen wat de slimste besparingsmaatregel is bij welk type huis en bij welk gedrag. Zo maken ze een app waarmee bewoners voor hun huis gericht advies kunnen krijgen: de ketel beter afstellen, kieren dichten of het dak isoleren.

Wat is er nodig om Warmtewachter te worden?

Om mee te doen aan de meetperiode is in jouw huis het volgende nodig:

  • Een slimme meter
  • Een gasgestookte cv-ketel die gebruikt wordt als hoofdverwarming voor de woning
  • Een vaste internetverbinding en Wi-Fi thuis
  • Eén iemand in huis heeft een smartphone (Windesheim gebruikt die wellicht)

Windesheim vraagt aan jou toestemming om data te verzamelen. Ze hebben een protocol om de privacy van jouw data te waarborgen. Jouw data worden enkel gebruikt voor dit onderzoek, anoniem gemaakt en niet gebruikt door of verkocht aan commerciële partijen.

Wat levert het jou op?

  • Jij krijgt via Windesheim inzage in de onderzoeksresultaten met je eigen data en energieverbruik en de conclusies voor jouw huis. 
  • Jij krijgt via 50 tinten groen Assendorp hulp bij het nemen van maatregelen. Je krijgt een pakket met gratis radiatorfolie, brievenbusmond en een gebruiksaanwijzing voor het zuinig maken van de ketel. Via de straatacties voor slim besparen die binnenkort starten, kun je samen met de buren hiermee aan de slag. 
  • Jij bent een Warmtewachter. Je helpt jezelf én je buren. Met simpele stappen werk je mee aan dataverzameling waar andere bewoners van kunnen profiteren.

Energiebesparing makkelijker maken voor oudere woningen

Het doel van het onderzoek met Warmtewachters is om op basis van de data van de metingen een tool te ontwikkelen. Die tool gaat in de toekomst huishoudens helpen om makkelijker om te schakelen naar een energiezuinigere woning. We zoeken Assendorpers, omdat het vooral bij oudere woningen lastig is om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn. Maar juist in oudere woningen levert energiebesparing wel veel op. Herkenbaar? 

Doe mee en word Warmtewachter

Doe mee! Als Warmtewachter draag je bij aan energiebesparing en daarmee help je jezelf én je buren! Iedereen in Assendorp kan zich opgeven. Het maakt niet uit of je in een koop- of huurwoning woont, in een grondgebonden woning of appartement, of je nog nooit iets aan energiebesparing hebt gedaan of de gaskraan al hebt dichtgedraaid, iedereen is welkom. Het is juist fijn als er verschillende soorten mensen meedoen. Je kunt je aanmelden tot 12 juni, dan starten de eerste interviews. Doe je mee? Vul het formulier in of stuur een mail naar welkom@50tintengroenassendorp.nl en dan nemen wij contact met je op!

Meer weten?

Lees hier meer over de achtergrond van dit onderzoek.

Schrijf je hier in!