Verhaal #007 | 19 december 2019 | kloosterbier in de deelbakfiets

Ondernemers, ga toch fietsen!

Hoe bezorg je typisch Zwolse kloosterbiertjes veilig, snel en duurzaam in de binnenstad? Axes Castellum vond er een oplossing voor: de elektrische deelbakfiets. De bierbrouwers zeggen tegen andere ondernemers: ga toch fietsen.

Het is een drukte van belang in bierbrouwerij Axes Castellum. We bezoeken de brouwerij in de kelder van het Dominicanenklooster op een belangrijk moment: terwijl boven in het koorgedeelte de organist het majestueuze orgel na afloop van de viering nog even laat galmen, stoken vrijwilligers onder leiding van Brouwer Joep Jan van Hernen de ketels op om een nieuw biertje tot leven te wekken. Het wordt een speciaalbiertje voor een nieuwe horecagelegenheid in Assendorp.  De dertig vrijwilligers verwachten binnenkort een toast uit te brengen op een nieuw Zwols ongefilterd en ongepasteuriseerd biertje.

Voorzitter Henk Overweg heeft vandaag echter andere dingen aan zijn hoofd: er moet een bestelling worden afgeleverd bij de horecagelegenheid in het Wezenlandenpark. “Dat doen we het liefst op een duurzame, sociale manier”, vertelt hij. Inderdaad prijkt voor de deur een elektrische deelbakfiets. Henk opent een app op zijn telefoon, logt in, drukt op een knop en het slot springt open. Tien minuten later parkeert hij de fiets in het Wezenlandenpark, waar Maarten Bouwman klaar staat om de bestelling in ontvangst te nemen.  

Axes Castellum vond niet het wiel uit maar stuitte met de deelbakfiets op een ideale oplossing voor een logistiek probleem. Want hoe voorzie je 35 afnemers snel, veilig, duurzaam en stressvrij van hun bestelling, zonder dat de kwaliteit van het bier er onder lijdt? “De elektrische bakfiets is een perfect middel om onze biertjes in de drukke binnenstad en in de buitenwijken aan te leveren. Dankzij moderne technologie is het huren en bedienen van de bakfiets een fluitje van een cent”, aldus de bierbrouwer.

De deelfiets kwam deze zomer op Henks pad toen zijn straat, de Coetsstraat, werd ingericht als Leefstraat. Om de straat autoluw te maken parkeerde hij op afstand. Om veilig boodschappen te doen gaf Mobiliteitsmakelaar Arjan Broer hem een goed tip: probeer de deelbakfiets uit. Henk: “Naast het boodschappen doen gebruikte ik de fiets voor de bestellingen van Axes Castellum. Dat beviel zo goed dat we er na de zomer mee door zijn gegaan.”

Momenteel maken drie ondernemers in Assendorp gebruik van de deelfiets. De fiets krijgt binnenkort een prominent plekje voor de deur van Bloemensfeer Hazelaar. Henk roept andere ondernemers op om ook mee te doen. “Als je net als ons maatschappelijk betrokken en duurzaam wilt ondernemen dan is dit een mooie, passende manier om je klanten te bedienen.”

Het bezorgen met elektrische bak- en vrachtfietsen kent veel voordelen voor Zwolle. Het is duurzaam, schoon en snel. De stad wordt zonder bezorgbussen beter bereikbaar. De Assendorper deelbakfiets wordt beschikbaar gesteld door de gemeente en 50 tinten groen Assendorp. Uitgifte en onderhoud wordt georganiseerd door middel van een handige app. Het gebruik van de fiets is tot eind 2019 gratis.

Ook geïnteresseerd? Neem contact op met mobiliteitsmakelaar Arjan Broer, Email: a.broer@heelbreed.nl, Mobiel: 06-14801303 of kijk op 50tintengroenAssendorp.nl .