#019 | 20 mei 2020 | Zwolle kiest massaal voor groendak

Persbericht

Zwolle, 20 mei 2020 – Ruim 500 Zwolse huishoudens kiezen voor een groendak. Dat blijkt drie weken na de start van de Groendakactie van stichting 50 tinten groen Assendorp. Samen zijn de huishoudens goed voor de aanvraag van ruim 10.000 m2 oftewel twee voetbalvelden aan dakgroen. De initiatiefnemers hopen tevens dat groendaken de nieuwe standaard gaan worden bij nieuwbouw.

Het is nog maar drie weken geleden dat Assendorper Joost Vlot via de straatambassadeurs van stichting 50 tinten groen een bericht de deur uit deed. De app nodigde bewoners uit hun platte dak om te toveren in een groendak. Het gevolg was overweldigend. Bewoners, niet alleen uit de wijken Assendorp en Pierik, maar ook uit Stadshagen en Holtenbroek, meldden zich massaal.

Volgens Joost Vlot, zelf ook straatambassadeur, is de coronacrisis debet aan het enthousiasme. “Mensen brengen nu veel tijd thuis door en willen aan de slag. Groendaken zijn gewild, want je hoeft er geen ruimte voor op te offeren en het heeft talloze voordelen.

Joost wordt geholpen door Spencer Roozenboom, inwoner van Stadshagen. “Er wordt in feite midden in de stad een park aangelegd maar dan verdeeld in kleine stukjes. Niet de gemeente maar de bewoners zelf nemen hierin het voortouw”, aldus Roozeboom.

Ecologische corridor

Stadshovenier Adriaan Mosterman stelde samen met Hoveniersbedrijf Jan Steenge het substraat samen en neemt de aanleg voor zijn rekening. Tuinontwerper Harry Pierik stelde samen met Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden de zadenmix samen waarbij ze kozen voor vegetatie die van nature voorkomt in de IJssel-Vecht delta. Hierdoor dragen de groene daken bij aan de ontwikkeling van een groenlint, dwars door de stad Zwolle, waar vogels, vlinders en insecten een pitstop maken.

Volgens Vlot heeft het groendak, behalve dat het er prachtig uitziet, vele voordelen: “Economisch is het interessant omdat het dakleer twee keer zo lang meegaat. Daarnaast is het groendak goed voor bijen, vlinders en andere insecten. Het houdt ook regenwater tijdelijk vast waardoor overbelasting van het riool wordt verminderd. Bovendien houdt het je huis ’s zomers koeler wat ongewenste hitte voorkomt onder het platte dak.”

De enthousiaste initiatiefnemer hoopt dat het overweldigende succes opgepikt wordt door andere gemeenten en bestuurders aan het denken zal zetten. “Groendaken zouden deel van het DNA van de bouw moeten worden. Ik gun elk nieuwbouwhuis een groendak”, aldus Vlot.

Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Waterschap Drents Overijsselse Delta.